TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2013.
Vlada TK prihvatila Osnove strategije razvoja regionalnih cesta


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Osnove strategije razvoja regionalnih cesta Tuzlanskog kantona u periodu 2013. do 2023. godine. Ovo je prva strategija koja se radi na prostoru FBiH i predstavlja značajan instrument za upravljanje cestama. Osnovni ciljevi donošenja strategije su utvrđivanje sadašnjeg stanja regionalnih cesta u odnosu na zakonske kriterije, dugoročnih mjera razvoja regionalnih cesta saglasno potrebama privrede i stanovništva, mogućih izvora finansiranja regionalnih cesta i prioriteta intervencija na regionalnim cestama.



Prema izrađenoj metodologiji ukupne godišnje štete od saobraćajnih nezgoda vrlo su visoke. Broj poginulih na milijardu putničkih kilometara je dvostruko veći od prosjeka evropskih zemalja, tako da je bezbjednost saobraćaja niska. Dokument će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama. Zakon o šumama TK stupio je na snagu 11.08.2012. a njegovo važenje ističe 11.02.2014. Tokom implementacije Zakona o šumama uočeni su nedostaci i situacije koje nisu bile uređene navedenim Zakonom što je iniciralo izmjene i dopune. Izmjene se odnose na mogućnost korištenja državnog šumskog zemljišta za postavljanje pčelinjaka. Također nove odredbe Zakona tretiraju poslove uspostave čuvarske službe. Zakon je upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu. Razlog za donošenje izmjena i dopuna je uočena potreba za usklađivanjem postojećih normativnih rješenja ili regulisanja novih pitanja u skladu sa relevantnim propisima koji su u međuvremenu doneseni. Pored toga, zatraženo je da se izvrši usaglašavanje kantonalnog Zakona o pravobranilaštvu sa Zakonom o federalnom pravobranilaštvu odnosno sa odredbama kantonalnog zakona koje se odnose na kantonalnog pravobranioca i njegove zamjenike i da se pitanje imenovanja općinskog pravobranioca i zamjenika općinskog pravobranioca reguliše na način da to bude povjereno nosiocu izvršne vlasti u općini. Pored toga, istaknuto je da postojeća zakonska rješenja onemogućavaju i usložavaju rješavanje raznih mogućih situacija koje nameće život, što za posljedicu ima blokadu i otežan rad općinskog pravobranilaštva, koje obavlja značajnu funkciju u smislu zaštite imovine i imovinskih interesa općine. Jedna od odredbi predviđa širu mogućnost za imenovanje vršioca dužnosti kantonalnog pravobranioca, jer je u praksi uočeno da postojećom odredbom nije uvijek moguće osigurati kontinuitet u rukovođenju pravobranilaštvom, niti je do sada ovo pitanje bilo regulisano na adekvatan način.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK