TUZLARIJE - BILTEN TK

07.11.2013.
Vlada TK
Ispravljene nedorečenosti Zakona srednjem i visokom obrazovanju



Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Zbog uočenih nedostataka i nedorečenosti vezanih za primjenu Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju ukazala se potreba za popunjavanjem pravnih praznina i jasnim definisanjem pojedinih članova.

Izmjene se tiču definisanja, između ostalog, školskih sportskih društava, nekih od nadležnosti Pedagoškog zavoda (predlaganje Pedagoških standarda i normativa, provođenja školskih takmičenja, realizaciju stručnog usavršavanja uposlenika, eksterne mature, edukacija menadžmenta škola, predlaganje Etičkog kodeksa, davanje mišljenja za upotrebu udžbenika)te organizacije nastave u školi.

Vlada TK utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Izmjene zakona definišu statusu studenta
a razlog za donošenje izmjena je, između ostalog i zahtjev Unije studenata Univerziteta u Tuzli da se otklone uočene nedorečenosti.

Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2012/2013. godini. Prema Informaciji, na području TK rade 133 ustanove za predškolski, osnovni i srednji odgoj i obrazovanje koje pohađa 67.918 učenika/djece. U školskoj 2012/2013. godini u cilju stvaranja boljih uslova rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Ministarstvo je radilo na pripremi i donošenju 33 zakonskih i podzakonskih akata. U saradnji sa Pedagoškim zavodom i školama resorno ministarstvo je radilo na pripremi i donošenju 11 nastavnih planova i programa, kao i izmjena postojećih nastavnih planova i programa u pojedinim segmentima.

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Vlada Tuzlanskog kantona sufinansirala je troškove prijevoza učenika koji putuju od kuće do najbliže škole 4 kilometra i više. Na osnovu evidencije o broju učenika koji putuju od kuće do škole pravo prema Kriterijima za prijevoz učenika u školskoj 2012/2013. godini ostvarilo je 4.466 učenika u linijskom i vanlinijskom prijevozu. Za prijevoz učenika osnovnih škola u Budžetu Tuzlanskog kantona planirana su sredstva u iznosu od 1.000.000, 00 KM. Stanje školskih objekata osnovnih i srednjih škola, u odnosu na prethodnu školsku godinu, nije se znatno promijenilo.

Potrebno je u narednom periodu, u skladu sa prioritetima, nastaviti sa rekonstrukcijom mokrih čvorova, krovova, oluka, stolarije, podova, centralnog grijanja i elektroinstalacije, kao i nastaviti sa izgradnjom započetih školskih objekata, kao i sala za tjelesni odgoj, odnosno potrebno je u Budžetu za 2014. godinu planirati sredstva za rekonstrukcije i adaptacije, zatim za nabavku savremene opreme i nastavnih sredstva, kao i za nastavak izgradnje i dogradnje započetih školskih objekata centralnih i područnih škola.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK