TUZLARIJE - BILTEN TK

07.11.2013.
Vlada TK
Uručen Prostorni plan područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“


Predstavnicima općina Banovići, Kladanj i Živinice, te JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ danas je svečano uručen kompletan dokument Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ za period 2010–2030. godine.



Plan je urađen za područje posebnih obilježja od značaja za Kanton. Ukupna površina obuhvaćena Planom je 8.139, 77ha i prostire se na dijelovima teritorija općina Banovići, Kladanj i Živinice, a prostorom upravlja JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“. Ovim dokumentom je utvrđena osnovna organizacija prostora, mjere korištenja, uređenja i zaštite područja s aktivnostima koje imaju prednost, mjere za unaprijeđenje i zaštitu okolice, te obaveza izrade detaljnih planskih dokumenata za uža područja unutar plana područja posebnog obilježja.
Praktično uručenje znači da počinje implementacija ovog planskog dokumenta.



„Zadovoljstvo mi je što smo danas u prilici da predstavnicima općina i Javne ustanove uručimo ovaj planski dokumenat, kako u pisanoj – štampanoj, tako i u digitalnoj formi, kako bi i općine u narednom periodu mogle usjemjeriti svoje aktivnosti ka cjelokupnoj provedbi ovog dokumenta“, istakao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Božo Antunović, te svima zaželio da se pridržavaju Plana i time doprinesu zaštiti, uređenju i izgradnji na Konjuhu kao jednom od budućih generatora razvoja na području Tuzlanskog katona.

U skladu sa svojim nadležnostima i Odlukom o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ za period od 2010.do 2030. godine Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzanskog kantona je okončalo izradu ovog izuzetno značajnog planskog dokumenta, kojeg je nedavno donijela Skupština Tuzlanskog kantona i koji je objavljen u Službenim novinama a time i stupio na snagu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK