TUZLARIJE - BILTEN TK

11.11.2013.
Odluka Vlade TK
Vlada TK prihvatila prijedlog Inicijative za prijevremeno razrješenje rektora

Na zadnjoj 12. redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je prijedlog Inicijative za prijevremeno razrješenje rektora JU Univerzitet u Tuzli.
Razlozi za ovu odluku nisi objašnjeni. U nastavku možete pročitati o ostale odluke Vlade TK.


Vlada TK donijela je Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za izradu nacrta Programa borbe protiv korupcije na području TK. Zadatak radne grupe je da izradi nacrt Programa borbe protiv korupcije na području TK sa Akcionim planom kojim bi se, u okvirima ustavnih i zakonskih nadležnosti kantona, definisali ciljevi, mjere, rokovi, odgovorne institucije, kao i potrebni resursi za realizaciju pojedinih mjera. Predstavnici pojedinih kantonalnih ministarstava obavezni su da obave potrebne konsultacije o pojedinim pitanjima za koje je ministarstvo nadležno.

Vlada TK dala je ovlašćenje Kantonalnoj agenciji za privatizaciju TK da u njeno ime poduzme sve potrebne pravne radnje i aktivnosti u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i prenosom prava upravljanja i raspolaganja nad imovinom preduzeća i drugih pravnih lica čije je sjedište u Republici Srpskoj ili Brčko Distriktu.
Vlada je dala saglasnost na Odluku o odobravanju sredstava potrebnih za realizaciju projekata predviđenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2013. godini. Odobrena je ukupna svota od 819.117, 17 KM.

Vlada TK dala je saglasnost na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva pravosuđa i uprave. Također je data saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Vlada je donijela Odluku o dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu kredita redovnim studentima prvog ciklusa/dodiplomskog studija po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa te onima koji su ostvarili natprosječan uspjeh.
Vlada TK prihvatila je prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa bužetske pozicije „Nauka" za 2013. godinu. Izmjene se odnose na troškove izrade i odbrane doktorskih disertacija i u odnosu na odluku iz avgusta ove godine povećaju se sa 26, 86% na 31, 86%.
Vlada TK utvrdila je procijenjenu vrijednost službenog vozila koje je vlasništvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Vlada je ovlastila ministra trgovine za zaključivanje ugovora o kupoprodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo a na osnovu pravosnažne presude Općinskog suda u Tuzli.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet za 2013. godinu za realizaciju projekta ´´Međuentitetska razmjena škola´´ JU Druga OŠ Gračanica u iznosu 3.196, 45 KM koju je darovala Američka ambasada u BiH. Također je odobreno usmjeravanje neplanirane donacije za realizaciju projekta „Povećajmo mogućnost djeci u BiH za rano učenje", u iznosu od 27.199, 95 KM, dodijeljenom od strane UNICEF – a Ured u BiH.
Vlada TK donijela je Odluku o prihvatanju donacije za Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koju je darovao DOO MENPROM TUZLA. Donacija se sastoji od jednog baterijskog sklopa za Motorolu GP300/600, te baterijskog sklopa ukupne tržišne vrijednosti sa PDV-om, od 4.972, 50 KM.
Vlada je donijela Odluku o prihvatanju teksta Izmjena Sporazuma o osnivanju Ekonomsko – socijalnog vijeća za područje TK. Izmjene se tiču prisustva najmanje po dva predstavnika svakog socijalnog partnera, umjesto dosadašnja tri, neophodna za punovažan rad i odlučivanje Vijeća.

Vlada TK dala je saglasnost Općinskom sudu u Tuzli za prijem jednog državnog službenika i pet namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Riječ je o stručnom saradniku za obradu zahtjeva za pristup informacijama i informisanje, tri viša referenta za operativno tehničke poslove (daktilografa) i višim referentima za otpremu pošte te za sudska izvršenja.

Vlada je dala saglasnost JU Univerzitet u Tuzli za prijem u radni odnos jednog uposlenika na radno mjesto magacioner na neodređeno vrijeme.

Također je Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice odobren prijem tri državna službenika i jednog namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Riječ je o stručnim savjetnicima za upravni postupak, dodjelu sredstava i javne nabavke, za građenje i upravni postupak, za upravni postupak i višem referentu – vozaču-recepcioneru.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK