TUZLARIJE - BILTEN TK

11.11.2013.
Stručno usavršavanje odgajatelja predškolskih ustanova TK


U cilju unapređenja kvaliteta odgoja i cjelokupnog rada predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona, a u okviru stručnog usavršavanja odgajatelja u predškolskim ustanovama, u dane vikenda, 9. i 10. 11. 2013. godine, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla organizovao je stručno usavršavanje za preko stotinu odgajatelja sa područja cijelog kantona.



U terminu od 9 do 15 sati, ogdajatelji su prisustvovali radionicama koje su podrazumijevale obuku i praktični rad s akcentom na slijedećim temama: Inkluzija u predškolskim ustanovama, Dječiji crtež put do dragocjenih infomacija o djetetu i Lutka kao odgojno, obrazovno i terapeutsko sredstvo.



Svaka od tema je pripremljena uz prethodno istraživanje problematike u radu sa najmlađima.

- Smatrali smo da odgajateljima trebamo pružiti sadržaje sa što više praktičnih primjera, koji će omogućiti što kvalitetnije obrazovanje i odgoj najmlađih, te pomoći odgajateljima da se što bolje nose sa zahtjevima posla koji obavljaju. Evoluacija koja je uslijedila nakon predavanja je pokazala da smo prepoznali potrebe i da su kolege bile izuzetno zadovoljne onim što su predavači pripremili. Probudili smo kreativnost, podigli motivaciju i razmijenili iskustva koja će im pomoći da što bolje prevaziđu probleme te da što kvalitetnije udovolje zahtjevima i ciljevima predškolskog odgoja, izjavio je Ramiz Nurkić, savjetnik pri PZ Tuzla i organizator ovog seminara.



Kako saznajemo od polaznika seminara iako su bili skeptični i teško prihvatili obuku u dane vikenda, vrijedilo je jer je ovakva obuka bila pravo osvježenje i po odabiru tema, ali i kvalitetu same prezentacije i organizacije.


Amela Isanović