TUZLARIJE - BILTEN TK

15.11.2013.
Ovo niko nije očekivao
Aerodrom ˝Tuzla˝ i u oktobru zabilježio skoro 9 hiljada putnika




Nastavak odličnih rezultata Aerodroma "Tuzla" i u oktobru, iznenađenje je, ali ugodno, i za najbolje poznavaoce situacije u avionskom saobraćaju u BiH. Sa 8.673 putnika Aerodrom "Tuzla" u oktobru je nadmašio i Aerodrom "Mostar" koji je imao 7.602 putnika. Sarajevski aerodrom je imao 64.387 putnika i treba reći da je prije nekoliko dana postigao svoj rekord ugostivši šestohiljaditog putnika u ovoj godini.



Ono što Aerodrom "Tuzla" izdvaja od svih drugih naših aerodroma jeste nevjerovatan prosječan broj putnika na redovnim linijama koje održava WizzAir. Sa 148, 7 putnika po letu u redovnom međunarodnom saobraćaju Aerodrom Tuzla je daleko ispred Sarajeva sa 69, 5 putnika po letu. Banja Luka je neslavan rekorder po minimalnom broju, u oktobru je na 74 međunarodna leta imala 631 putnika što čini prosjek od 8, 5 putnika po letu. Van kategorije je Mostar koji nema redovnih međunarodnih linija ali je i u čarter saobraćaju zabilježio 75, 2 putnika po letu. Na žalost, do podataka o procentualnoj popunjenosti aviona ne možemo doći s obzirom da linije u Sarajevu i Banjaluci održavaju različiti prevoznici sa više tipova aviona.

Navedeni pokazatelji su više nego ohrabrujući za sve one koji željno iščekuju uvođenje neke nove linije. U ljetnom redu vožnje za 2014. godinu WizzAir je povećao broj sedmičnih letova za tri aktuelne destinacije (Malme, Geteborg i Basel) sa 7 na 9 letova što na svoj način potvrđuje da je Tuzla za WizzAir ozbiljna destinacija. Nadajmo se da će do ljeta to biti potvrđeno i sa bar još jednom novom linijom.

A.M.