TUZLARIJE - BILTEN TK

28.05.2008.
Sastanak premijera TK i direktora Elektroprivrede
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Amerom Jerlagićem. Prezentiran je novi investicioni ciklus Elektroprivrede BiH koji predviđa izgradnju tri termoenergetska i tri hidroenergetska objekta u Federaciji BiH. Najviše riječi bilo je o izgradnji zamjenskog bloka 7 Termoelektrane Tuzla od 450 MW, za čiju izgradnju je još 1991. godine bila urađena obimna dokumentacija.



Riječ je o projektu vrijednom oko milijardu konvertibilnih maraka, a od kojeg zavisi hoće li se nakon 2024. godine na ovom području uopće proizvoditi električna i toplotna energija.
Naime, do 2024. godine svi postojeći blokovi TE Tuzla će odraditi svoj radni vijek i bit će zaustavljeni. Zbog toga je istaknuto da je pripremne aktivnosti za izgradnju zamjenskog bloka 7 neophodno započeti što prije.

Prema riječima generalnog direktor EP Amera Jerlagića ovaj investicioni ciklus Elektroprivreda započinje sa novom filozofijom, koja podrazumijeva maksimalno uvažavanje lokalne zajednice u kojoj se grade elektroenergetski objekti. U skladu s tim u fazi pripreme za početak radova, koji se u slučaju zamjenskog bloka 7 TE Tuzla, očekuje početkom 2010. godine, sa predstavnicima lokalne zajednice, Kantona i općine Tuzla, vodit će se intenzivni razgovori koji trebaju rezultirati potpisivanjem tzv. Programa prijateljskog okruženja.

Ovaj Program će definisati sve mjere za umanje sekundarnih fekata postojećih i novog zamjenskog bloka TE u lokalnoj zajednici, odnosno sve pogodnosti koje će lokalna zajednica u kojoj se gradi ovaj blok, imati.

Kada je u pitanju ekologija danas je istaknuto da će zamjenski blok 7 biti projektovan u skladu sa evropskim normama vezanim za zaštitu okoliša i obavezama iz Protokola potpisanog u Kyotu, a primjena najsavremenijih tehnologija sa stepenom korisnosti većim od 42% obezbijedit će da emisije štetnih gasova i čestica budu ispod najstrožijih svjetskih normi.
Na bloku 7 će se koristiti i najsavremenije metode odlaganja otpada u skladu sa međunarodnim propisanim mjerama.

Premijer Mujić je pozdravio najavu ove velike investicije u Termoelektrani Tuzla i istakao da na ovom području postoji interes i potreba za izgradnju zamjenskog bloka 7 kako zbog kontinuiteta proizvodnje električne i toplotne energije tako i zbog kontinuiteta proizvodnje i sigurnog plasmana uglja.
Premijer Mujić je pozdravio najavu da će se tokom izgradnje Bloka 7 poštivati najviši standardi koje propisuje Evropska unija, posebno s aspekta ekologije, jer to je upravo ono što očekuje lokalna zajednica. Osim toga ovaj prostor, prema riječima premijera Mujića, u budućnosti očekuje i veće benefite od izgradnje ovakvih objekta, nego što je to bilo u nekim ranijim periodima.

Svi učesnici današnjeg sastanka su izrazili uvjerenje da će kvalitetan dijalog o realizaciji ovog izuzetno velikog i značajnog projekta, a koji je započet blagovremeno, donijeti očekivane rezultate.

Današnjem susretu su prisustvovali i Sead Spahić v.d. izvršnog direktora EP za razvoj i investicije, Jusuf Merić viši samostalni stručni saradnik za razvoj teromelektrana, Kadira Močević rukovodilac Službe za okolinsko upravljanje, Nihad Kadić rukovodilac Sektora za proizvodnju, dr. Fadil Nadarević direktor TE Tuzla, Sehudin Ograšević ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi TK i prof. Mustafa Burgić savjetnik premijera TK za privredu.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona