TUZLARIJE - BILTEN TK

14.11.2013.
Malo malo, pa novi ministri
Peta rekonstrukcija Vlade Tuzlanskog kantona




Koaliranja svih sa svim, promjene stranačkih dresova i smjena ministara, tokom posljednjih 20 mjeseci rezultirali su time da Vlada Tuzlanskog kantona po peti put ima nova ministarska imena. Ni dva godišnja doba se ne sastave, a kanton sa najvećim brojem stanovnika i nezavidno visokim brojem nezaposlenih, dobije neki novi sastav Vlade.

O interesu građana, glasača, malo ko govori iako će ti isti građani ove smjene osjetiti i kroz budžetski novčanik. Tek da napomenemo da je od posljednjih izbora do danas kroz ministarske fotelje prošlo 28 ministara.

Posljednja, ali vjerovatno ne i zadnja smjena, izvršena je na današnjoj 50-toj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera. Sjednica je zakazana na zahtjev 18 poslanika, a za sjednicu su predložene 3 tačke dnevnog reda. Izlaskom 3 poslanika Narodne stranke radom za boljitak i BPS-a iz parlamentarne većine ona je dodatno "otanjila" i trenutno je čine poslanici stranke SDP (12), SBiH (3), HDZ (1), samostalni poslanik Zoran Jovanović i bivši član BPS-a poslanik Džemal Jukan.



Šesta po redu parlamentarna većina uspjela je u svom prvom glasanju smijeniti ministre Željka Knežičeka (NSRZB), Edina Ajanovića (NSRZB) i Samira Ništovića (BPS). Na mjesto minista industrije, rudarstva i energetike je imenovan Zvonimir Iveljić (HDZ), na mjesto ministra rada i socijalne politike Emir Hujdurović (prijedlog samostalnog poslanika Jovanovića), a na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imenovan je ranije smijenjeni ministar Sead Hasić.

Nakon ove rekonstrukcije SDP u Vladi ponovo ima natpolovičnu većinu, ali i vrlo tijesnu parlamentarnu većinu.

- Oko 80% sastava BPS-a je izašlo iz stranke i to nije volja pojedinca. Zbog unutrašnjih previranja u stranci sve što je valjalo u stranci je moralo da ode, kazao je Džemal Jukan, dosadašnji poslanik BPS-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji je nedavno prešao u Stranku za BiH.



Najviše zanimanja izazvao je povratak u ministarske vode Seada Hasića, kadra SDP stranke, koji će od sada biti ministar poljoprivrede iako je ne tako davno bio ministar rada i socijalne politike.

Iako opozicija zamjera Hasiću deficit od oko 13 miliona maraka u predhodnom ministarskom poslu, za Seada Čauševića, premijera TK, to nije problem.

- On je svoj posao obavljao efikasno, a nije neobično da ministri obavljaju različite ministarske pozicije. On je svojim dosadašnjim uspješnim radom zaslužio novo ministarsko mjesto, kazao je premijer Čaušević.

Opozicija je danas složno konstatovala da je ovo najgora vlada koju građani TK imaju, sa davno izgubljenim kredibilitetom i osjećajem za napredak zajednice u kojoj (ne)djeluju.

U okviru 3. tačke dnevnog reda na zahtjev Unije studenata Tuzlanskog univerziteta po hitnom postupku je izmjenjen Zakon o visokom obrazovanju.

B.K.