TUZLARIJE - BILTEN TK

26.11.2013.
Za oblast obrazovanja u Tuzlanskom kantonu
Iz Federalnog budžeta osigurana podrška za šest projekata


Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Adem Šehidić, danas su u Tuzli, potpisali Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata iz oblasti obrazovanja.

Tuzlarije


„Radi se o redovnom projektu federalnog ministarstva, mislim da ćemo s ovih šest projekata uspjeti poboljšati uslove rada u obrazovanju. Posebno mi je dragošto mogu reći da ove godine prvi puta svih deset kantona učestvuje u raspodjeli sredstava. Ono što mogu obećati jeste da ćemo raditi na tome da se Budžet za ovakve projekte ubuduće i poveća. Nadamo se da će ovih konkretnih projekata u narednom periodu biti više i da ćemo zajednički moći da odgovorimo na te zahtjeve. Naša obaveza je da obrazovanju vratimo mjesto koje mu pripada. Obrazovanje se ne smije tretirati kao potrošnja, obrazovanje je investicija. Sve ono što danas investiramo, višestruko će se vratiti kroz naše najmlađe i sve one generacije koje dolaze˝, kazao je ministar Mašić.

Tuzlarije


˝Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je apliciralo sa ukupno deset projekata prema Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH, a podržano je njih šest. Nastojali smo da damo prioritete tamo gdje je najpotrebnije, da se poprave uslovi rada i boravka djece u odgojno obrazovnim ustanovama, a u pitanju su četiri osnovne škole i dva obdaništa na području Kantona˝, kazao je ministar Šehidić.

Tuzlarije


Sredstva u iznosu od 158.470 KM, federalno ministarstvo je osiguralo iz Budžeta FBiH za 2013. godinu, a korisnici sredstava su: JU OŠ „Safvet-beg Bašagić“ Gradačac (24.535 KM), JU OŠ „Sladna“ Sladna, Srebrenik (31.150 KM), JU OŠ „Stupari“ Stupari, Kladanj (22.480 KM), JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla (31.725 KM za poboljšanje uslova boravka djece u dječijem obdaništu „Naše dijete“ – Odjeljenje „Bambi“), JU „Dječije obdanište“ Živinice (31.785 KM) i JU OŠ „Malešići“ Malešići, Gračanica (16.795 KM).

Također, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, federalni ministar Damir Mašić je sa kantonalnim ministrom Ademom Šehidićem, obišao Osnovnu školu „Pazar“ i Srednju mašinsku školu u Tuzli, te JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla.
Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, s ciljem poboljšanja uslova rada, osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH, u iznosu od 850.000 KM.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA