TUZLARIJE - BILTEN TK

26.11.2013.
Nikad brojnija akademska zajednica
Osmijeh na licu 2.113 diplomaca


Ovogodišnja svečanost dodjele diploma okupila je u Mejdanu najveći broj diplomaca od osnivanja Univerziteta u Tuzli prije 37 godina. Zakletve da će savjesno, časno i predano obavljati posao za koji su se školovali položilo je 2.113 diplomaca koji su prvi ciklus znanja stekli pri Univerzitetu u Tuzli u proteklih godinu dana.



Kako je u prigodnom govoru istakao rektor tuzlanskog univerziteta prof. dr.Enver Halilović, diploma je uvod u period života u kojem će se naučena znanja primjeniti u praksi, nadograđivati i pomoći razvoju cjelokupne zajednice.

- Ovaj dan nije samo svečanost za vas, vaše roditelje i profesore, nego i za Univerzitet jer to znači da smo ispunili svoju osnovnu misiju: obrazovali smo i izgradili intelektualce i profesionalce koji se sada mogu ravnopravno uključiti u društveni i privredni život zajednice u najširem smislu - kazao je prof. dr. Halilović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Kvantitativno gledano, ovo je udvostručen broj diplomanata u odnosu na period od prije pet godina. Svi oni nadaju se što skorijem zasnivanju radnog odnosa i/ili nastavku školovanja. Majdi Kalbiya iz grada Bethlema u Palestini je jedan onih studenata kojem je put do diplome bio nešto teži nego drugima.

Tuzlarije


- Završio sam Visoku zdrastvenu školu pri Medicinskom fakultetu u Tuzli i trenutno obavljam pripravnički staž u Domu zdravlja Lukavac. U početku mi je bilo jako teško jer nisam znao bosanski jezik, ali sam se silno trudio da opravdam očekivanja svojih profesora i roditelja u mene. Volio bih dobiti stalan posao u Tuzli jer sam zavolio ovu zemlju i tu stekao brojne prijatelje. Za razliku od mojih kolega koji su svoju diplomu proslavili sa rodbinom, ja ću svojoj porodici pokazati tek fotografije i oni će na taj način spoznati važnost ovog dana za mene i sve moje kolege - kazao je Majdi koji će putem Tuzlarija pokazati svojoj porodici u Palestini kako je izgledala današnja dodjela diploma.

Aida Okanović je sa prosjeskom 9, 60 jedan je od uspješnijih studenata Ekonomskog univerziteta i svoju karijeru planira realizovati u Bosni i Hercegovini.

- Za uspjeh je potrebno racionalno rasporediti svoje vrijeme, kontinuirano raditi i biti predan svome cilju. Školovanje nastavljam u svojoj zemlji i nadam se da ću svojim znanjem biti pokretač novih snaga njenog napretka. Ne želim, poput nekih kolega, ići izvan BiH jer svoju budućnost vidim ovde gdje sam se i školovala - kazala je Okanović.

Među diplomantima je bila i Selma Smajlović iz Lukavca diplomant Fakultet za tjelesni odgoj i sport. Ova džudistkinja, višestruka državna prvakinja, koja je 12 godina u državnoj reprezentaciji branila boje Bosne i Hercegovine i osvajala brojne medalje na međunarodnim takmičenjima, danas je, kako nam je kazala, bila sretna, ali i pomalo zabrinuta.

Tuzlarije


- Sretna sam i ponosna zbog činjenice da konačno držim diplomu u svojim rukama. Ipak, s druge strane postoji doza zabrinutosti zbog neizvjesnosti koja nas čeka kada je u pitanju zaposlenje. Dakle, profesori i studenti su odradili svoje, a sada je red na političarima da nam obezbijede ambijent za zaposlenje“ kazala nam je Selma Smajlović kojoj ova diploma ne znači i završetak školovanja jer je već nastavila školovanje na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Po završetku svečanosti dodjele diploma uslijedilo je tradicionalno bacanje kapa u zrak, a uz cvijeće i želje za svijetlom budućnošću, želimo da 2.113 diplomaca što prije realizuje svoje privatne i profesionalne snove.

JOŠ SLIKA


S.P. /B.K.