TUZLARIJE - BILTEN TK

20.11.2013.
Prezentiran Nacrt Projekta prekategorizacije cesta na podučju TK
Šta donosi nova kategorizacija cesta u TK?


Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je, u planu rada za 2013. godinu, planiralo sprovođenje aktivnosti na kategorizaciji cesta na području TK, odnosno predvidjelo je da predloži Vladi TK Odluku o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradovima, u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10, 16/10 i 66/13).



Postojeća kategorizacija cesta utvrđena je prije tridesetak godina. U međuvremenu, došlo je do političkih, socijalnih i ekonomskih promjena u BiH, te je bilo neophodno urediti novu kategorizaciju cesta baziranu na vlastitim Zakonima i kriterijima.

Promjena administrativne strukture i uređenja društveno – ekonomskih odnosa ne samo u BiH, već i u okruženju, izmjena obima i strukture saobraćajnih tokova, kao i prostorno – ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini bili su odlučujući faktori koji su uticali na potrebe kategorizacije cesta.

U skladu sa navedenim Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je imenovalo stručnu Komisiju za provedbu postupka kategorizacije lokalnih cesta i i ulica u gradovima na području TK.

Takođe i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, u saradnji sa J.P. „Ceste FBiH“, imenovalo stručnu Komisiju za provedbu postupka kategorizacije javnih cesta u Federaciji BiH, odnosno pokrenulo je postupak sa ciljem da se do kraja 2013. godine na području FBiH izvrši kategorizacija i prekategorizacija cesta (regionalnih cesta, magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta).

Zakonska osnova za postupak kategorizacije javnih cesta proizilazi iz slijedećih dokumenata:

- Zakon o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10, 16/10 i 66/13),
- Uredba o mjerilima i kriterijima za kategorizaciju javnih cesta (Službene novine FBiH, broj 62/11),
- Odluka kojom se utvrđuju „Smjernice za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor na cestama Federacije Bosne i Hercegovine“ (Službene novine FBiH, broj 80/06).

Sa ciljem da navedeni projekat kategorizacija i prekategorizacija cesta (lokalnih cesta, regionalnih cesta, magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta) bude okončan u previđenom roku, predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija odnosno Federalne komisije za kategorizaciju cesta i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK u saradnji sa Privrednom komorom Tuzlanskog kantona organizovali su 19.11.2013. godine prezentaciju Nacrta Projekta prekategorizacije cesta na podučju TK.



Na prezentaciju Nacrta Projekta prekategorizacije cesta na podučju TK osim predstavnika Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i stručnog konsultanta za izradu projekta kategorizacije cesta na području Federacije BiH „IPSA Instituta“, bili su prisutni i predstavnici svih općina na području TK, članovi Stručne komisije za kategorizaciju cesta na području TK, kao i predstavnici J.U. Direkcija regionalnih cesta TK, kako bi bili informisani o dosadašnjim rezultatima i dali eventualne primjedbe na prezentirani matrijal.

Nakon analize dostavljenih primjedbi od strane lokalnih zajednica na predloženi Nacrt kategorizacije cesta na području TK od strane Kantonalne komisije za ketagorizaciju cesta, odnosno Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, iste će biti upućena prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i Federalnoj komisiji za kategorizaciju cesta na dalje postupanje.

Predstavnici Federalnog ministarstva će izvršiti valorizaciju dostavljenih primjedbi te će nakon toga dostaviti Prijedlog „Odluke o razvrstavanju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste“ na saglasnost Ministartvu trgovine turizma i saobraćaja TK odnosno Vladi TK, te po dobijanju neophodne saglasnosti, predložiti istu Vladi Federacije BiH na usvajanje, u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10, 16/10 i 66/13).

Takođe, istovremeno sa aktivnostima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će pripremiti i uputiti prema Vladi TK prijedlog „Odluke o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradovima“, u skladu sa članom 9. Zakona o cestama Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 12/10, 16/10 i 66/13).

Po donošenju navedenih Odluka od strane Vlade Federacije BiH odnosno Vlade TK stvoriti će se neophodne pretpostavke za ravnomjernijom raspodjelom finansijskih sredstava koja pripadaju nadležnim organima kojima je povjereno upravljanje, građenje, rekonstrukcija, održavanje i zaštita cesta.

Projektom prekategorizacije cesta na području Federacije BiH, odnosno na području Tuzlanskog kantona, kao i ravnomjernijom raspodjelom prihoda u ovisnosti od dužine i ranga cesta, kao i od saobraćajnog opterećenja kroz prosječan broj vozila koji koriste navedene ceste u posmatranom vremenskom razdoblju, doći ćemo do optimalnog modela finansiranja cestovne infrastrukture koji će za cilj imati stvaranje optimalnog transportnog sistema koji može omogućiti nesmetan razvoj privrede na području TK odnosno Bosne i Hercegovine.

Stvaranjem optimalnog transportnog sistema omogućiti će se nesmetan protok putnika i robe kako na području TK, tako i na području BiH, što će nadamo se doprinjeti bržem razvoju privrede i jačanju konkurentnosti privrednika iz oblasti prijevoza robe i putnika.


MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I SAOBRAĆAJA TK
POMOĆNIK MINISTRA ZA SAOBRAĆAJ
NENAD LUKANOVIĆ, dipl.ing.saob.