TUZLARIJE - BILTEN TK

29.05.2008.
Stop ilegalnim autootpadima i organizovanom kriminalu

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona u toku mjeseca maja 2008.godine pojačali su aktivnosti na uklanjanju neregistrovanih autootpada na području Tuzlanskog kantona.





«Problem, neregistrovanih autootpada koji rade i egzistiraju na području Tuzlanskog kantona je stari problem na čijem se rješavanju radi već duži vremenski period, preciznije zadnjih desetak godina. Na ovom problemu su koordinirano uspješno ili manje uspješno radile do sada opštinske inspekcije i inspekcije MUP-a u saradnji sa inspektorima iz različitih ministarstava Vlade Tuzlanskog Kantona. Od osnivanja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove stvarani su preduslovi da se sistemski riješi ovaj problem» – ističe Nedžad Bešlić – glavni kantonalni tržišno-turistički i saobraćajni inspektor.



«S obzirom na veliki broj autootpada smještenih na području općine Srebrenik, pretežno uz magistralni put Tuzla – Brčko, prve kontrole nadzora i provjere urađene su na ovom području. Nakon saopštenja za javnost koje je objavljeno u svim sredstvima informisanja i u kome su predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pokušali da upoznaju i upozore sve subjekte nadzora sa aktivnostima koje će slijediti nakon ovog saopštenja, s ciljem da edukativno i preventivno djelujemo na svijest svih subjekata koji su spremni da samoinicijativno fizički uklone autootpade i prestanu sa nelegalnim radom, uslijedila je pojačana aktivnost evidentiranja stanja na terenu i usmenog upozorenja vlasnika da u određenom roku otklone uočene nedostatke, te registruju ovu djelatnost u skladu sa Zakonom. U ponovljenom obilasku inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su izrekli 22 zabrane rada i još jednom pismeno i usmeno upozorili vlasnike autootpada da moraju prestati sa radom i prometovanjem robama bez prateće dokumentacije uz naglasak da će svi oni koji ne budu poštivali zabranu biti sankcionisani na najrigorozniji način. Većina subjekata nadzora je prihvatila dobronamjernu sugestiju i ispoštovala zabranu rada. Međutim, bilo je i onih subjekata nadzora koji su nastavili sa radom kao da nisu upozoreni i kao da im nije izrečena mjera zabrane rada. Iz tog razloga inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sačinili su operativni plan, predvidjeli sve materijalne i ljudske resurse, iskoordinirali aktivnosti sa pripadnicima uniformisane policije Tuzlanskog kantona, inspektorima kriminalističke policije Tuzlanskog Kantona, inspektorima Uprave za indirektno oporezivanje i Tužilaštvom Tuzlanskog kantona i realizovali sve planirane radnje fizičkog uklanjanja kod dva autootpada koji su radili bez odobrenja za rad na području općine Srebrenik».


Inače, prema bosansko-hercegovačkim zakonima autootpadi ne postoji kao djelatnost, ali se mogu registrovati kao trgovina rabljenom robom. Dakle, kao uslov svih uslova jeste validna registracija pravnog ili fizičkog lica u institucijama sistema koji izdaju rješenje za bavljenje trgovinom rabljene robe, zatim vlasnik autootpada uz tehničke i komunalne preduslove mora imati i svu potrebnu dokumentaciju o porijeklu robe koja se nalazi na otpadu, kao što su kupoprodajni ugovori i dr.


«U toku fizičkog uklanjanja autootpada u saradnji sa inspektorima kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona uočili smo da se na lokalitetu benzinske pumpe «OMV» nalazi nekoliko vozila sa istim brojevima na registarskim tablicama. Dodatnom provjerom došli smo do saznanja da se radi o vozilima starijim od 7 godina za koja nakon uvoza u BiH nisu plaćene carinske obaveze, čime je počinjen carinski prekršaj. O tome je obaviještena Uprava za indirektno oporezivanje čiji su inspektori evidentirali pomenuti prekršaj i izuzeli 4 vozila» – navodi Bešlić.
Pojačana aktivnost na uklanjanju nelegalnih autootpada nastavit će se i u narednom periodu, dok svi nelegalni autootpadi sa područja Tuzlanskog kantona ne budu fizički uklonjeni. S tim u vezi iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove još jednom apeliraju na vlasnike autootpada da preduzmu potrebne korake i legalizuju svoj rad, u protivnom ponovo u koordiniranoj akciji i uz prisustvo specijalizirane mehanizacije za fizičko uklanjanje autootpada na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove djelovat će isključivo represivno, a to znači oduzimanje sve zatečene robe bez ikakve naknade za koju se utvrdi da ne posjeduje urednu prateću Zakonom propisanu dokumentaciju.

Priredio(la): S.M.