TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2013.
Vlada TK - nastavljen dijalog sa sindikatima


Nedavno usvojeni Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, ali i uopšte aktualna pitanja u vezi sa pravima i obavezama uposlenika bili su glavna tema današnjeg sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona predvođenih premijerom Seadom Čauševićem i kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koju je predvodio predsjednik Fahrudin Šahović.

Tuzlarije


„Nacrt Budžeta je rađen u vrlo teškim uslovima. Pad prihoda je zabrinjavajući, tako da i pored znatnih napora, koje je Vlada činila u proteklom periodu da kontroliše rashode, na kraju godine imamo značajan deficit i negativan trend s kojim ulazimo i narednu godinu.“ Istakao je premijer Čaušević, te dodao da su, i pored svih poteškoća, plaće i naknade zaposlenih su u 2014. godini planirane na istom nivou kao i 2013. godine.

Ono što je posebno istaknuto sa strane sindikata, a što predstavlja paradoks jeste činjenica da prema određenim statističkim podacima u Federaciji Bosne i Hercegovine izvoz i proizvodnja u posljednjem periodu bilježe rast, a da je u budžetima kantona i općina sve manje novca. S tim u vezi sindikati su Vladi Kantona predložili i stavljanje u funkciju svojih resursa kako bi se ova situacija dovela u ravnotežu.

Nakon što je utvrdila Nacrt, kao svoju viziju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona želi kroz dijalog sa predstavnicima sindikata kao socijalnim partnerima zajednički raditi na kreiranju politike i Budžeta kao instrumenta za njeno ostvarivanje, a kojim će biti zadovoljni svi njegovi korisnici. U tom smjeru ide i današnji sastanak, koji su obje strane okarakterisale kao pozitivan pomak.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK