TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2013.
Vlada TK
Podrška povratku prognanih lica

TuzlarijeVlada TK prihvatila je Informaciju o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta TK na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona u 2012. godini. Resorno ministarstvo realizovalo je program odabira korisnika donacija za sanaciju i izgradnju individualnih stambenih objekata i izgradnju gospodarskih objekata te sanaciju infrastrukturnih objekata u zonama povratka i pomoć na ime održivog povratka.

Također je u protekloj godini provedena procedura izrade, usvajanja i objave podzakonskih i opštih akata poput Odluke o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava Budžeta TK-a za 2012. kao i Pravilnik o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu donacija u građevinskom materijalu povratnicima te Pravilnik o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu finansijskih sredstava na ime održivog povratka.

U okviru podrške povratku prognanih lica je i pomoć drugim nivioma vlasti za rješavanje održivosti povratka za namjene po zahtjevima povratnika. Sredstva su dodijeljena općini Tuzla u visini od 50.000, 00 KM, te općinama Živinice 5.397, 00 KM, Kalesija 8.000, 00 KM i Zvornik 4.000, 00 KM.

Programom za održiv povratak za fizička lica koji je realizovan putem Javnog poziva dodjeljeno je 58 donacija u ukupnom iznosu od 160.933, 00 KM a namijenjena su za nabavku mehanizacije, priključaka za mehanizaciju, krupnu stoku, sitnu stoku, plastenike, sisteme za navodnjavanje, mašine i alate za obrtnike, pčele i slično.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK