TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2013.
Kantonalna privredna komora
Porast proizvodnje u 2013. godini


Novogodišnji prijem u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, bio je povod da u ovoj organizaciji sumiraju rezultate u godini kojoj brojimo posljednje dane.

Tuzlarije


Tako je istaknuto da je u 2013.godini zabilježen porast privredne proizvodnje u našem kantonu za 2, 4 posto, izvoz je također ostvario povećanje od 5, 4 posto, dok je uvoz iznosio 1, 7 posto.

- Gorući problem u privredi Tuzlanskog kantona je nezaposlenost koja je dostigla broj 99.000. To su zaista alarmantni podaci i na tome ćemo raditi u narednoj godini – rekao je Nedret Kikanović, direktor KPKZ Tuzla.

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla izrazili su nadu da će sljedeća godina, kada je u pitanju privredni razvoj, biti povoljnija za Tuzlanski kanton.

- Očekujemo pokretanje strateških projekata kao što su izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, otvaranje postupka za izgradnju puta Tuzla – rijeka Sava i bolja komunikacija na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo. To su tri projekta koja su od krucijalnog značaja za razvoj i pokretanje privrede Tuzlanskog kantona – dodao je Kikanović.

U 2014. godini u Komori će se truditi da podignu nivo svog rada, te maksimalno utiču na stvaranje ambijenta za dodatni porast privredne proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Tuzlarije


Ovom prilikom su predstavnici komore i predstavnici medija istakli visok nivo obostrane saradnje.

S.P.