TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2013.
Sumiranje rada u 2013. godini
Godina sa velikim brojem aktivnosti


Iako je politička kriza s početka godine uticala na realizaciju programskih ciljeva, ova godina je bila itekako radna u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Skupština je održala 22 radne i 2 svečane sjednice, na kojima je razmatrano u prosjeku 6 tačaka dnevnog reda. A doneseno je 32 zakona, 39 odluka, 88 zaključaka i 43 dokumenata informativno-analitičkog karaktera!

U pripremama sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona naročito treba istaći rad radnih tijela i Kolegija Skupštine, s obzirom na doprinos koji su dali u pripremi materijala koji su bili predmet razmatranja Skupštine. Izdato je i 19 brojeva „Službenih novina Tuzlanskog kantona“.

U Skupštini Tuzlanskog kantona odvijale su se brojne aktivnosti na poboljšanju i modernizovanju rada ovog zakonodavnog tijela, s ciljem dostizanja nivoa razvijenih evropskih parlamenta. Tako su ve godine Skupštinu Tuzlanskog kantona posjetile brojne domaće i međunarodne delegacije, gdje je, pored posjete delegacije R Slovenije i zajedničkog projekta sa USAID-om i drugih, za Tuzlanski kantona posebno bitna bila posjeta i načelni dogovori sa predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamentarne Skupštine BiH, dr. Denisom Bećirovićem.

Vođena načelima transparentnog rada, Skupština Tuzlanskog kantona ostvarila je visok stepen saradnje sa svim nivoima društva i sa svim relevantnim faktorima koji su dali značajan doprinos za što kvalitetniju pripremu donesenih propisa koji i imaju za cilj što bolje funkcionisanje Tuzlanskog kantona.

Tu posebno ističemo pohvalnu saradnju sa nevladinim organizacijama i informativnim kućama koje su svojim aktivnim praćenjem i učešćem dali poseban doprinos u radu Skupštine Tuzlanskog kantona.
Ni ekonomska kriza koja se duboko odrazila na stanje budžeta Tuzlanskog kantona, ni politička čije se posljedice intenzivnim radom saniraju, nije pogodovala radu i učinku Skupštine Tuzlanskog kantona u realizaciji programskih aktivnosti, ali su naložile drugu vrstu aktivnosti koje su rezultirale stabilizaciji prilika u Kantonu. Broj donesenih normativnih i analitičko-informativnih akata uveliko premašuje broj planiranih aktivnosti, s tim da je vrsta akata bila uslovljena aktuelnim dešavanjima.

I pored toga, rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona naglašava da će uložiti napore da u narednoj 2014. godini da svoj maksimalne doprinos i da, u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona i ostalim relevantnim institucijama i pojedincima, poboljša funkcionisanje naše društvene zajednice.

Priredio(la): Skupština Tuzlanskog kantona