TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2013.
Ostale odluke donesene na 15. vanrednoj sjednici Vlade TK
Odobrena sredstva vjerskim zajednicama

Vlada TK dala je saglasnost na Protokol o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada. Povjerilac putem ovog Protokola vrši reprogram obaveza dužnika po osnovu obračunate a neuplaćene koncesione naknade zaključno sa 20.12.201 3.godine u ukupnom iznosu od 752.400, 89 KM od čega po osnovu jednokratne koncesione naknade iznos od 424.999, 80 KM i p o osnovu tekuće koncesione naknade iznos od 327.401, 09 KM, na period od 30 dana, počev od 01. 01.2014 godine do 31.01.2014.godine.

Vlada je donijela pojedinačne odluke o odobravanju sredstava u skladu sa Programom raspodjele sredstava sa pozicije organizacije i udruženja.

Vlada TK odobrila je 30.000, 00 KM Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, Bijeljina – Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena opština tuzlanska, kao finansijsku pomoć za realizaciju projekata vezanih za obnovu i sanaciju vjerskih objekata. Također je Islamskoj zajednici u BiH – Muftijstvu tuzlanskom odobreno 76.000, 00 KM kao finansijska pomoć za realizaciju projekata vezanih za izgradnju i obnovu vjerskih objekata. Iznos od 46.114, 00 KM odobren je Katoličkoj crkvi – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije” Breške kao finansijska pomoć za realizaciju projekata vezanih za izgradnju i sanaciju vjerskih objekata.
Vlada TK dala je saglasnost na Odluku o odobravanju 12.925, 00 KM.

Općini Čelić za finansiranje projekta "Uređenje izletišta u Mjesnoj zajednici Ratkovići na lokalitetu Palučak“.

Vlada TK prihvatila tekst aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja te tekst Sporazuma o utvrđivanju iznosa i načinu isplate naknade za korištenje godišnjeg odmora za 2014. godinu.
Vlada je donijela Odluku kojom ovlašćuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona da u ime i za račun Vlade Tuzlanskog kantona poduzme sve potrebne pravne radnje i aktivnosti vezano za pregovaranje i zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture na području Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst sporazuma o obrazovanju mirovnih vijeća za rješavanje kolektivnih radnih sporova u oblastima osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja.

Vlada je donijela zaključak kojim zadužuje Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa, da sa Agencijom za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, zaključi Ugovor o zakupu korištenja dijela poslovnog prostora u zgradi “SODASO” za potrebe Odjeljenja u Tuzli, uz obavezu plaćanja naknade po 1m2=10 KM za površinu od 99, 45 m2 što ukupno mjesečno iznosi 994, 50 KM sa uračunatim PDV-om i to od 01.01.2014. godine, zaključeno sa 31.12.2014. godine.
Vlada je odbila prigovor Ibrahima Lapandića na rješenje Vlade TK o razrješenju kao neosnovan, na osnovu mišljenja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Vlada je dala saglasnost za preuzimanje državnog službenika iz Ureda Vlade TK u Ministarstvo pravosuđa i uprave TK.
Vlada je prihvatila Informaciju o sazivanju XV Skupštine dioničara Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla.
U okviru kadrovskih pitanja Vlada TK je dala saglasnost na imenovanje Kemala Nurkića za direktora JP RTV TK na mandat od 4 godine.
Vlada je imenovala Upravni odbor JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK
Vlada TK također je dala saglasnost na Odluku UO JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla o razrješenju i imenovanju novog vršioca dužnosti direktora ove javne ustanove.
Vlada je imenovala punomoćnike koji će, u ime osnivača, vršiti ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“.
Vlada TK je na vanrednoj sjednici razriješila i privremeno imenovala više Školskih odbora.
Vlada je razriješila dužnosti direktora Zavoda zdravstvnog osiguranja TK i imenovala novog do okončanja postupka na osnovu kojeg će se izvršiti imenovanje novog, a najduže tri mjeseca.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK