TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2013.
Jesenja sjetva u TK obavljena na 98% površine

Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji Plana jesenje sjetve u 2013. godini za područje Tuzlanskog kantona. Prema podacima nadležnih općinskih organa Kantona planirana sjetva obavljena je na 7.054, 5 ha ili 97, 6 % planiranih površina a što se vidi iz prethodne tabele. Najveće površine zasijane su pšenicom 3.547 ha, odnosno 99, 6 % od planiranih površina, a 50 % od ukupno ostvarene sjetve. Ostala strna žita su zasijana na površinama od 1.368 ha, odnosno 100 % od planiranih površina.

Od industrijskog bilja od planirana 5 ha zasijana su 4, 5 ha što je 90 % u odnosu na plan. Povrtnim biljem ( crveni luk, salata, špinat i grašak i dr. ) zasijano je 538 ha, a što je 99 % u odnosu na plan. Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama Kantona je različit i kreće se od 62, 27 % na području općine Teočak do 110, 32 % na području općine Gradačac ili u prosjeku jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 97, 59 %. Značajno je istaći da i pored opšte ekonomske krize i visokih cijena repromaterijala sjetva pšenice kao najvažnije strne kulture je nešto povećana u odnosu na prošlu godinu čemu je doprinjelo davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini poljoprivrednim proizvođačima i realizacija Projekta sufinansiranja sjetve pšenice koji je finansirala Federalna dirakcija robnih rezervi. Izvještaj obuhvata i mjere koje je neophodno poduzeti u cilju povećanja sjetvenih površina u jesenjoj sjetvi u narednom periodu poput unaprjeđenja proizvodnje žitarica, a posebno merkantilne pšenice, sufinansiranja sjetve pšenice, podsticanja sjetve krmnih kultura te edukacije poljoprivrednih proizvođača.
Vlada TK dala je saglasnost na Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2013. godini. Programom se utvrđuje visina sredstava prikupljenih od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, način raspodjele namjenskih sredstava i način realizacije.

Prikupljena sredstva od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta mogu se koristiti za izradu projekta višenamjenskog vrednovanja korištenja zemljišta, izradu karata upotrebnih vrijednosti zemljišta kao i za provođenje mjera zaštite, korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta. U Program su, između ostalog, uvršteni i nerealizovani projekti iz Programa utroška sredstava od naplaćenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za 2011. i 2012.godinu. Nerealizovani projekti iz Programa za 2012. godinu su projekti čija je realizacija odobrena, ali nisu realizovani do kraja budžetske godine, dok je iz Programa za 2011. godinu planirana realizacija Tehničko–tehnološkog projekta uređenja zemljišta na lokalitetima Mionice, D. Hrgovi, Zelinja Donja I Skugrić II, općine Gradačac, koji do sada nije realizovan jer nije izvršen tehnički prijem radova.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK a na osnovu mišljenja Ureda za reviziju i Kantonalnog pravobranilaštva, Vlada Tuzlanskog kantona je zaključila da ponuđeni Ugovor o zajedničkom finansiranju i izvođenju radova uređenja korita rijeke Spreče ne treba potpisati jer nisu ispoštovane sve zakonske odredbe prilikom procedure potpisivanja ugovora.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK