TUZLARIJE - BILTEN TK

24.12.2013.
Raspodjela sredstava za ekološke projekte




Vlada je utvrdila Program o djelimičnoj raspodjel i sredstava za utrošak prihoda od koncesija za 2013. godinu u ukupnom iznosu 28.270, 56 KM za realizaciju Programa sufinansiranja Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić.

Vlada je odobrila 500.000 KM Općini Srebrenik na ime finansiranja Projekta toplifikacije grada Srebrenika. Općina Srebrenik obratila se Vladi Tuzlanskog kantona za finansiranje realizacije I faze Projekta toplifikacije grada Srebrenika. Idejnim projektom je predviđeno da kotlovnice kao energent koriste biomasu kao najprihvatljiviji energent sa ekološkog i ekonomskog aspekta. Ukupna vrijednost navedenog projekta je 5.000.000 KM od čega bi, prema prijedlogu Općine Srebrenik, dio prve faze projekta toplifikacije trebao biti finansiran sredstvima Vlade, odnosno Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice u iznosu 1.000.000 KM. Navedeni iznos bi bilo potrebno obezbijediti u dva dijela, na način da se 500.000 KM osigura u 2011. godini a drugi dio u iznosu od 500.000 KM u periodu 2012. – 2013. godina. Ostatak sredstava za realizaciju cijelog projekta u iznosu od 4.000.000 KM bi bio obezbijeđen iz proračunskih sredstava općine Srebrenik i drugih izvora.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je isplatu 39.960 KM Javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja za projekat iz oblasti zaštite okolice odnosno ugradnju i postavljanje novih prozora u prostorijama ustanove.

Vlada TK dala je saglasnost na Odluku o odobravanju 150.000 KM sredstava privrednim društvima u privatnom vlasništvu koja su kandidovala projekte iz oblasti zaštite okolice. Dvanaest privatnih preduzeća ispunila su sve uslove predviđene javnim konkursom i Odlukom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada. Riječ je o firmama sa područja općina Tuzla, Lukavac, Živinice, Gračanica, Sapna, Čelić i Doboj Istok.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje