TUZLARIJE - BILTEN TK

29.05.2008.
Ministarstvo unutrašnjih poslova TK
Press konferencija povodom zločina u Lipnici


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas u 15 sati održana je zajednička press konferencija MUP-a TK i Kantonalnog Tužilaštva povodom brutalnog zločina koji se jutros dogodio u Lipnici.



Vijest o višestrukom ubistvu u Gornjoj Lipnici – zaseok Trstje, šokirala je građane Tuzle kao i šire okoline. Jutros (29.05) oko 6:10 u naselju Gornja Lipnica, Tomislav (Stjepan) Petrović, rođen 21.01.1963. godine, iz pištolja (CZ 7.62 mm) ubio je svoje komšije u dvije susjedne kuće te se nakon počinjenih ubistva uputio prema autobusu (GSP) i u njemu ubio još tri putnika i ranio vozača.

Ubica dopunjavao oružje

U prvoj kući ubio je supružnike Miju i Kaju Petrović, u drugoj susjednoj kući ubio je Ivu Markanović. U autobusu je ubio Maru Petrović, Niku Petrovića i Dragicu Markanović. Vozača autobusa Mursela Čolića teško je ranio.

Ubica je ispalio najmanje 15 metaka, punio je oružje što upućuje na svjesnost vršenja radnje.

Nakon što je ubio dvoje ljudi, ušao je u drugu kuću ubio i treću osobu, uputio se prema autobusu te kroz zatvorena vrata autobusa pucao u vozača ranivši ga u predijelu grudi, a onda je ušavši u autobus pucao u glave putnicima. Dok je Petrović ubijao troje putnike autobusa, ranjeni vozač je uspio izaći iz autobusa i potražiti pomoć. Na putu ga je susreo komšija te ga povezao do bolnice, a ubica je izašao iz autobusa pucao po njima ali srećom nije došlo do novog ranjavanja.

Petrović je zatim krenuo u pravcu svoje kuće, uzeo svoj automobil marke JETA, odvezao se 2 kilometra dalje od mjesta događaja, odnosno na raskrsnicu za skretanje u naselje Srednja Lipnica, gdje se ponovo zaustavio i pucao u parkirana vozila u dvorištu kuće uz raskrsnicu lokalnog puta Lipnica – Tuzla.

Na toj lokacija zatekla ga je policijska patrola PU Tuzla koja je krenula za njim te ga ubrzo lišila slobode.

Uviđaj, koji je započet u ranim jutarnjim satima, izvršili su kantonalni tužilac Damir Alić i službenici MUP-a TK.

Kriminalistička obrada i istraga su u toku. Uzeta je parafinska rukavica, prikupljene izjave svjedoka, fiksirani pronađeni tragovi, čahure i slično, koji će biti upućeni na vještačenje. Naređena je i obdukcija tijela ubijenih.

Vozač Mursel Čolić nije u životnoj opasnosti

Povrijeđeni vozač Mursel Čolić zbrinut je u UKC Tuzla, trenutno je van životne opasnosti. U 13 sati u prostorijama Klinike za ortopediju i traumatologiju održana je press konferencija na kojoj je o njegovom zdravstevnom stanju izvjestio Dr Emir Arnautalić, u vrijeme dok je operativni zahvat još bio u toku, rekavši da pacijent nije bio u životnoj opasnosti te da operativni zahvat protiče dobro. U toku sutrašnjeg dana misli da će se s njim moći razgovarati.


Vozač Čolić na operacionom stolu (Foto: UKC)


- U ranim jutarnjim satima primljen je pacijent Čolić. Zbrinut je prvo na Odjelu torokalne hirurgije a zatim je prebačen na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, u pitanju je teška tjelesna povreda. U toku operativnog zahvata vršilo se zbrinjavanje rane na nadlaktici ruke sa prelomom kosti, rekla je potparol UKC-a Amra Odobašić.

Supruga ubice je svjedok

Postoje indicije da je višestrukom ubistvu prethodila porodična svađa ali o tome, kao i o dinamici događanja, u MUP–u TK se nisu mogli izjasniti prije završetka istrage. Potrebno je i neuropsihijatrijsko vještačenje. Sutra ujutro bi trebali biti gotovi i nalazi obdukcije tijela ubijenih. Za sada pripadnici MUP-a TK obezbjeđuju i mjesto u kojem se dogodila nezapamćena tragedija zbog mogućnosti osvećivanja pripadnicima porodice Tomislava Petrovića.

Nezvanično se saznaje da je supruga ubijenog sinoć zvala hitnu pomoć i svoju sestru tražeći pomoć jer joj je suprug navodno prijetio da će je ubiti. Rano jutros istrčala je iz kuće nakon čega je Tomislav počeo sa ubijanjima.

Brza i efikasna intervencija policije

U MUP-u TK također su rekli da imaju nesporne dokaze, pištolj, očevidce, uhapšen je ubica, a dalja istraga će rasvjetliti sve okolnosti tragediju u Lipnici.

Samo 25 minuta nakon ubistava ubica, koji je vjerovatno iamo namjeru još ubijati, uhapšen je zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji pripadnika MUP-a TK.

Na današnoj press konferenciji još je rečeno da je Tomislav Petrović prije sedam dana iz Hrvatske stigao u BiH, da je pištolj posjedovao legalno te da do sada nije bio kažnjavan.

S.M.