TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2013.
248.500 KM za podršku održivom povratku


Ugovore o donaciji finansijskih sredstava za podršku povratku prognanih lica danas je sa prvom grupom korisnika potpisao ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Emir Hujdurović.

Tuzlarije


Realizacijom projekta „Projekti održivog povratka“ novčana sredstva ove godine je dobilo 29 povratnika u Tuzlanski kanton i 32 povratnika na područje opština u Republici Srpskoj koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu. Povratnici su izabrani u skladu sa kriterijima iz Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu finansijskih sredstava na ime održivog povratka za 2013. godinu, a sredstva su dobili za nabavku sitne i krupne stoke, izgradnju ribnjaka, kao i nabavku poljoprivredne mehanizacije, alata i mašina za obrt i poduzetništvo.

Tuzlarije


„Radi se o sredstvima u ukupnom iznosu od 112.000, 00 KM za povratnike na područje našeg kantona i 136.500, 00 KM za povratnike na područje Republike Srpske, pri čemu se pojedinačna sredstva dodijeljena korisnicima kreću u rasponu od 2.500 do 6.000 KM“ rekao je ministar Hujdurović, te dodao da će ova sredstva, iako nisu dostatna, svakako pomoći povratnicima da izgrade stabilne uslove za život.

Ova aktivnost bit će nastavljena i narednih dana da bi se, nakon potpisivanja ugovora, pristupilo konačnoj realizaciji pomoći povratnicima u predratno prebivalište za održiv povratak i obezbjeđenje radnih mjesta.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje