TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2013.
Breške
Otvoren Sedmi međunarodni Poljosajam
Zaključci Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa



Pod sloganom „Tradicijom usprkos krizi-mora se“ u Breškama, kod Tuzle, svečano je otvoren Sedmi međunarodni Poljosajam. U ime Vlade Tuzlanskog kantona otvorio ga je ministar za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo Sead Hasić.

Tuzlarije


Ministar Hasić zahvalio se brojnim gostima i posjetiocima Poljosajma a svima koji izlažu svoje proizvode na Sajmu poručio je da optimistično gledaju u budućnost.

„Ono što danas ovdje mogu obećati je to da će ovaj sajam, kroz program Vlade Tuzlanskog kantona, biti uvršten u sajamske manifestacije tako da će postati obaveza društvene zajednice“ kazao je Hasić.

Prisutnima se obratio i predstavnik federalnog ministarstva za poljoprivredu Suad Čamdžić kazavši, između ostalog, da je „budućnost BiH u proizvodnji zdrave hrane“.

Tuzlarije


Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Ilija Stojak, uz zahvalu predstavnicima vlasti svih nivoa što su došli na sajam, rekao je da se danas od tradicionalnih proizvoda može živjeti.

„Apelujem na seoska gazdinstva da iznesu svoje proizvode i pokažu ih jer danas imamo situaciju da recimo 100 kg šljiva i pekmeza stoje u nekim podrumima i magacinima neiskorišteni dok u drugim dijelovima zemlje drugi vape za tim proizvodima“, kazao je Stojak.

Ilija Stojak, kojeg mnogi navode i kao entuzijastu najzaslužnijeg za održavanje Poljosajma podsjetio je i na sajamske sadržaje. Kako je rekao ovogodišnji Poljosajam je edukativnog karaktera . Tako će tokom dana biti upriličeno nekoliko radionica poput tradicionalnog tkanja, heklanja te proizvodnje vune i pletenja. Tu je i popularna pekmezijada u okviru koje će se u proizvodnji sirćeta i pekmeza takmičiti proizvođači iz pet općina kao i proizvodnja sira. Valja pomenuti i takmičenje orača kao i ono za šta se Udruženje poljoprivrednika TK posebno zalaže a to je zaštita okoliša u seoskim gazdinstvima. U prilog tome je i tema Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Očuvanje okoliša i biološke raznolikosti u poljoprivredi i ruralnom području-predstavljanje ecoremediacije“ koji se održava tokom prvog radnog dana sajma. O značajnim temama iz ove oblasti govorit će eminentni stručnjaci iz Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sedmi međunarodni Poljosajam okupio je oko 100 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode izlažu na oko 2 500 metara kvadratnih sajamskog prostora.

Tuzlarije


Zaključci Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa


U okviru Sedmog međunarodnog Poljosajma danas je održan Međunarodno znanstveno-stručni skup „Očuvanje okoliša i biološke raznolikosti u poljoprivredi i ruralnom području-predstavljanje ecoremediacije“

Predavači su bili istaknuti stručnjaci u ovoj oblasti iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

O učešću javnosti u unaprjeđenju i zaštiti okoliša govorio je pomoćnik ministra pri Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Mladen Rudež. O upravljanju biootpadom i kompostiranju, na ovom stručnom skupu, javnost je upoznao stručni savjetnik federalnog ministra okoliša i turizma Sead Numić. Zanimljiva je bila i tema Darije Marković, višeg stručnog savjetnika Poljoprivredno savjetodavne službe Bjelovar, Republika Hrvatska „Očuvanje autohtonih pasmina i izvornih proizvoda od njih kao dio održive poljoprivrede i nacionalnog identiteta“. Marković je prenijela pozitivna iskustva iz Hrvatske kada je riječ o proizvodnji sira. Da bi se dobilo na kvaliteti ali i da bi se proizvođači podstakli na proizvodnju, kako je istakla, izgrađeno je 100 mini sirana na seoskim gospodarstvima.

„To nisu mini mljekare koje otkupljuju mlijeko nego ljudi proizvode sireve od vlastitog mlijeka i prodaju ga na tržnicama, sajmovima ili na kućnom pragu“, kazala je Marković.

Dr. Vineta Srebrenkoska, van.prof.Univerziteta u Štipu, Makedonija, govorila je o proizvodnji komposita na bazi poljoprivrednog otpada. Izdvojila je istraživanje u okviru evropskog projekta gdje je sa saradnicima koristila ljušpice iz pirinča .
„Modificirali smo polimernu matricu, prerađivali ljušpice i dobili smo kvalitetan materijal komposite koji se koristi kao nenosivi konstruktivni materijal u raznim industrijama poput građevinske i automobilske industrije“, rekla je Srebrenkoska.

Učesnici Međunarodno znanstveno-stručnog skupa „Očuvanje okoliša i biološke raznolikosti u poljoprivredi i ruralnom području-predstavljanje ecoremedijacije“ na kraju su zaključili :
• Prezentacije su uspješno održane i imale su pozitivan učinak na prisutne poljoprivrednike i druge izlagače
• Većina onoga što se danas čulo na Međunarodnom znanstveno –stručnom skupu u sklopu 7. Međunarodnog poljosajma moći će poljoprivredni proizvođači primijeniti u svojim gazdinstvima i u svakodnevnoim životu i poslovanju.
• Poljoprivreda je najveći zagađivač prirode, ali isto tako održivo gospodarenje poljoprivredom može biti i njezin čuvar.
• Poljoprivredni otpad može biti iskorišten u dobivanje drugih materijala aplikativih u raznim industrijama, kao eko kompozitni materijali.


Priredio(la): Udruženje poljoprivrednika TK