TUZLARIJE - BILTEN TK

13.12.2013.
U Breškama počinje Sedmi međunarodni Poljosajam


Ova trodnevna poljoprivredna manifestacija traje od 13.12.-15.12.2013.god. a održava se i ove godine na području Brežaka.

Pored brojnih izlagača u oblasti poljoprivrede na Sajmu će biti upriličeni i dva međunarodna znanstveno-stručna skupa. Prvi „Očuvanje okoliša i biološke raznolikosti u poljoprivredi i ruralnom području-predstavljanje ecoremediacije“ održati će se u subotu, 14.decembra u 13 sati, a drugi „Tradicijom uprkos krizi-mora se“ predviđen je za nedjelju, 15.decembra u 12 sati. O značajnim temama u ovim oblastima govorit će eminentni stručnjaci iz Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Na manifestaciji će biti upriličen i izložbeni dio (promocija tipičnih poljoprivrednih proizvoda), potom promovirana najbolja grla sitne i krupne stoke, a bit će organizirane i radionice starih tradicionalnih zanata (proizvodnja sirćeta i pekmeza, proizvodnja sira na tradicionalan način, tradicionalno tkanje i heklanje) te radionica za obradu papaka krupne stoke. Poljoprivredni proizvođači također će imati priliku i dodatno se educirati o temama iz oblasti voćarstva o čijim primjerima dobre prakse će im govoriti predstavnik firme d.o.o.Voćar-Piramida, Visoko.

Organizator Sedmog međunarodnog Poljosajma i ove godine je Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona.

S.P.