TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2008.
Svečano otvoreni "Dani jagodičastog voća BiH"


U Čeliću su danas svečano otvoreni „Dani jagodastog voća BiH“.
Svečanom činu otvorenja manifestacije pored brojnih građana Čelića prisustvovale su delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, Općina te predstavnika privrednog i društvenog života TK. Svojim prisustvom svečanost je uveličao i konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Izvršnog odbora Midhat Beganović, ministar prostornog uređenja Federacije BiH Salko Obhođaš, a manifestaciju je svečano otvorio premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora XIX Dana jagodastog voća. U svom govoru premijer Mujić je izrazi zadovoljstvo što „Dani jagodastog voća“ iz godine u godinu sve više dobijaju na značaju i na najbolji način opravdavaju dugogodišnju tradiciju.

„Ova privredna manifestacija i razvoj proizvodnje jagodastog voća na ovom području jedan su od naših najboljih argumenata da se Tuzlanski kanton može i treba razvijati kao poljoprivredno područje. Decenijama je prostor sjeveroistočne Bosne poznat kao industrijski. Nasreću to se promijenilo.
Tuzlanski kanton i dalje je jedan od najvažnijih energetskih odnosno industrijskih centara BiH i regiona, ali i područje koje postaje prepoznatljivo po proizvodnji mlijeka, mesa, žitarica i posebno po voćarstvu.“ istakao je premijer Mujić naglasivši da je neophodno hitno poduzeti mjere dodatne zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača.
Manifestacija „Dani jagodastog voća BiH“ se u kontinuitetu održava već 19 godina, a svojim karakterom i sadržajima predstavlja sajam proizvođača jagodastog voća i poljoprivredne mehanizacije. Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzelo preko 500 izlagača jagodastog voća, što ukazuje na konstantan porast broja interesanata za izlaganje na ovoj manifestaciji. Pored prezentacije jagoda i jagodastog voća kao i poljoprivredne mehanizacije danas je priređena i prezentacija Bosanske sofre. Sa preko 500 različitih jela Turistička zajednica Tuzlanskog kantona nastoji još jednom skrenuti pažnju na tipičnu bosansko-hercegovačku gastronomsku ponudu.



Također, organizatori su danas svečano otkrili i spomenik jagodastom voću, po čemu je područje Čelića dobro poznato.

Zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena su i priznanja za podršku ovoj manifestaciji. Vladi Tuzlanskog kantona dodijeljeno je priznanje „Prijatelj manifestacije Dani jagodastog voća BiH“.

Za sutra, drugi dan manifestacije u prostorijama Općine Čelić sa početkom u 10 sati i 30 minuta zakazan je okrugli sto na temu: „Pravci razvoja proizvodnje jagodastog voća na području općine Čelić“.



Svojim karakterom, brojem izlagača i posjetilaca „Dani jagodastog voća BiH“ pokazuju da je Čelić postao regionalni centar kada je u pitanju proizvodnja jagodastog voća.



Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.