TUZLARIJE - BILTEN TK

11.12.2013.
Međunarodni aerodrom ˝Tuzla˝
U novembru prevezeno 7.359 putnika
Za šest mjeseci ˝Tuzla˝ imala 54.222 putnika



Tuzlarije


Od juna pratimo statističke podatke avio saobraćaja i konačno je red da nakon šest mjeseci kažemo da novembarski podaci o prevozu putnika za Međunarodni aerodrom "Tuzla" nisu više iznenađenje. U novembru je Aerodrom "Tuzla" u dolasku i odlasku zabilježio ukupno 7.359 putnika, što je odličan rezultat imajući u vidu da je novembar jedan od najlošijih mjeseci za avionski prevoz na sjevernoj hemisferi. Da ocjena "odličan" nije prejaka posebno je uočljivo kada se podaci uporede sa drugim bh. aerodromima i sa podacima za prethodne mjesece.

Tuzlarije


U redovnom međunarodnom saobraćaju u novembru su u dolasku i odlasku obavljena 52 leta koji su ukupno imali 7.356 putnika. U poređenju sa oktobrom, kada je zabilježeno 8.625 putnika, na prvi pogled se čini da je došlo do znatnog smanjenja broja putnika (-14, 7%) ali treba uzeti u obzir da je u tom mjesecu obavljeno 6 letova više. Realniji pokazatelj je prosječan broj putnika po jednom letu. U novembru je iznosio 141, 46, što je za samo 4, 86% posto manje u odnosu na oktobar kada je zabilježeno 148, 7 putnika po jednom letu.

Tuzlarije


Izuzetan novembarski rezultat još bolje se vidi u poređenju sa ostalim bh. aerodromima. U redovnom međunarodnom saobraćaju sarajevski aerodrom je imao 43.498 putnika, što je u odnosu na oktobar manje za 27, 58%. To je skoro duplo veće smanjenje u odnosu na "Tuzlu" (-14, 7%), a po broju putnika po jednom letu (-14%) to smanjenje je skoro trostruko veće u odnosu na tuzlanski aerodrom (-4, 86%).

Tuzlarije


Mostarski aerodrom je imao 3.339 putnika što je za 56% manje u odnosu na oktobar. Gledajući po broju putnika po jednom letu smanjenje je 19, 27% ali treba i napomenuti da ovaj aerodrom nema redovnih međunarodnih linija i da se podaci odnose na čarter letove.

Banjalučki aerodrom je u međunarodnom saobraćaju imao svega 369 putnika što je 41, 52% manje u odnosu na oktobar. Mali broj novembarskih putnika po jednom letu (6, 47) još je manji u odnosu na oktobar (8, 5) što je izraženo u procentima manje za 23, 88%.

Tuzlarije


Za šest mjeseci "Tuzla" imala 54.222 putnika

U proteklih 6 mjeseci, od kako su uspostavljene tri redovne međunarodne linije, kroz Aerodrom "Tuzla" je prošlo 54.222 putnika, računajući i oko 4.000 putnika koje je Putnička agencija "Golden Tours" imala na svojim čarter letovima. Ukoliko Aerodrom zadrži postojeće linije vrlo je realno da će u narednoj godini broj putnika premašiti magičnu granicu od 100.000 putnika koja je prije godinu dana bila nezamisliva.

Aerodrom i njegove službe su se dobro potrudili da postignu ovaj rezultat i bit će jako zanimljivo sačekati godišnji izvještaj o radu jer nema sumnje da su postignuti i rekordni finansijski efekti.



Wizzair jeste "low cost" kompanija ali je u tuzlanskom slučaju pokazala veliki profesionalizam u nastojanju da odradi sve letove. Uz sigurnost aviona (Wizzairovi avioni su u prosjeku stari samo tri godine), putnicima je podjednako važno da nema iznenadnih otkazivanja letova bez obrazloženja, a toga zaista nije bilo. Povjerenje putnika je osvojeno i oni su to pokazali izvanrednim odzivom. Wizzair je za 6 mjeseci obavio 329 letova i prevezao u svojim avionima 49.956 putnika što iznosi 151, 84 putnika po jednom letu. Imajući u vidu da Wizzair koristi varijante Airbusa sa 180 sjedišta, prosječna popunjenost je iznosila čak 84, 36%.



Navedeni brojevi daju opravdanu nadu da će Wizzair do ljeta uspostaviti barem još jednu liniju ali treba imati u vidu da je osim izvanrednih pokazatelja za tako nešto potrebno i malo sreće. U svakom slučaju Wizzair bi trebao ostati upisan zlatnim slovima u istoriji našeg Aerodroma jer je za šest mjeseci dokazao da Aerodrom ima perspektivu, da ima veliki broj putnika kojima Tuzla odgovara kao destinacija, naravno, uz ozbiljan rad i ozbiljnog avio prevoznika.

A.M.