TUZLARIJE - BILTEN TK

10.12.2013.
Vlada TK
Registruj se, budi obrtnik


Registracija obrta u poljoprivredi kao jedna od velikih mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta samozapošljavanjem poljoprivrednika, bila je tema danas održanog sastanka ministara razvoja i poduzetništva Petra Simića i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Seada Hasića sa Željkom Babićem, v.d. Predsjednika obrtničke komore TK.

Tuzlarije


Ovom prilikom istaknut je značaj poljoprivrede, kao privredne grane i njen potencijal kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta, a time i smanjenje broja nezaposlenih na našem kantonu. S tim u vezi istaknute su neke od prednosti koje bi poljoprivrednici ostvarivali ukoliko registriraju svoj obrt. Ako jedna od najvećih prednosti navedeno je socijalno i zdravstveno osiguranje, koje bi na osnovu uplate jednog člana domaćinstva mogli uživati svi članovi porodice.

„Prema određenim informacijama doprinosi za obrtnika iznose ukupno oko 170 KM mjesečno, registracija obrta uopšte nije komplikovana, a beneficije uživaju svi članovi porodice obrtnika“ istakli su ovom prilikom ministri Simić i Hasić, te dodali da osim zdravstvenih beneficija obrtnici imaju pravo aplicirati na više poticajnih programa Vlade Tuzlanskog kantona, koji im kao registriranim obrtnicima stoje na raspolaganju.
Također ovom prilikom spomenuta je i ideja neophodnosti registracije obrta, kao jednog od preduslova za ostvarivanje prava na dobivanje podsticaja.
Današnji sastanak samo je prvi u nizu susreta koji će uslijediti u narednom periodu, a između kojih će biti i sastanak sa službenicima koji u općinama Tuzlanskog kantona rade na poslovima registracije obrta.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK