TUZLARIJE - BILTEN TK

17.01.2014.
Vlada TK
Organizovanje službi zaštite i spašavanja u TK


Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Kantonalne uprave civilne zaštite donijela Uredbu o organizovanju službi zaštite i spašavanja na području TK. Donošenje ove uredbe potrebno je radi formiranja službi zaštite i spašavanja koje će angažovati na obavljanju operativnih zadataka u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

Te službe namjenjene su za djelovanje na području Kantona, kada se zahtjeva provođenje mjera i aktivnosti na sprječavanju nastanka prirodne ili druge nesreće ili ublažavanju njenog djelovanja, od momenta kada Kantonalni štab civilne zaštite naredi njihovu upotrebu do trenutka kada naredi prestanak njihovog rada, kao i za vrijeme vježbi civilne zaštite i drugih oblika obuke. Uredbom se određuju pravna lica, odnosno udruženja u kojima se formiraju službe zaštite i spašavanja koje će djelovati na području Tuzlanskog kantona, vrste službi, zadaci i način popune službe ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima. Također se određuje organ civilne zaštite Kantona koji će zaključiti ugovor sa pravnim licem, odnosno udruženjem, o međusobnim pravima i obavezama u obavljanju poslova zaštite i spašavanja kada se angažuju za potrebe Kantona a sadrži i druga pitanja od značaja za organizaciju i rad tih službi.
Vlada je donijela Uredbu o kantonalnim administrativnim taksenim markama.

Ovom uredbom uređuje se emitovanje i distribucija administrativnih taksenih maraka. Također je donesen Pravilnik o davanju saglasnosti za sklapanje ugovora o javno – privatnom partnerstvu. Pravilnikom se propisuje postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje saglasnosti za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu u dijelu usklađenosti prijedloga projekta s budžetskim projekcijama i planovima, te fiskalnim rizicima i ograničenjima, propisanim posebnim propisima, kao i o finansijskoj i fiskalnoj održivosti prijedloga, obavezni prilozi uz zahtjev, te kriteriji za dobijanje saglasnosti.
Vlada TK dala je saglasnost za dozvoljeno prekoračenje na transakcijskom računu Budžeta TK u iznosu do 4 miliona KM. Takodjer je Vlada dala saglasnost Ministarstvu finansija za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na transakcijskom računu u okviru JRT Budžeta Tuzlanskog kantona kod NLB Banke d.d. Tuzla.


Vlada Tuzlanskog kantona dopunila je Odluku o određivanju stalnih radnih tijela Vlade TK, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada. Dopuna se odnosi na vanjske saradnike u Komisiji za utvrđivanje ispunjavanja propisanih veterinarsko zdravstvenih uslova i uslova zastite okoline u pogledu lokacije za izgradnju, gradnju, tehničkog uređenja, opreme, načina rada stručnih zaposlenika i zoo-higijene odnosno uslova upogledu infrastrukture i opreme u objektu, prikladnosti sistema unutrašnjih kontrola u odnosu na tehnološke postupke koji će se provoditi u objektu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK