TUZLARIJE - BILTEN TK

05.12.2008.
Ranije odobrena sredstva preusmjerena
Samo pet općina u TK odredilo mjesta za stočna groblja


Prema broju zaraženih grla od bruceloze postoje svi uslovi da se proglasi epidemija. Proglašenje epidemije povlači za sobom određivanje niza mjera koje i koštaju, a još više će da košta ako se ne zaustavi širenje ove opake zonozne bolesti jer je već znatan broj i zaraženih ljudi. Većina građana naše zemlje ne shvata ozbiljnost situacije te i dalje konzumira neprovjereno meso i mlječne proizvode.

Dodatno edukovanje i upozorenje građana je zakazalo ali čudi da načelnici općina TK nisu ispoštovali odluku Vlade TK, donesene na jednoj od vanrednih sjednica prema kojoj se načelnici općina i općinska vijeća zadužuju da odmah obezbijede lokacije za stočna groblja. Zbog činjenice da je samo pet općina odredilo lokacije, odobrena a neutrošena sredstva za stočna groblja, na zadnjoj sjednici Vlade TK su preusmjerena.

Vlada Tuzlanskog kantona je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa mjera zdravstvene zaštite životinja na području Tuzlanskg kantona za 2008. godinu. Potreba za izmjenama je uslijedila zbog činjenice da planiranih 200 000, 00 KM za pomoć općinama u izgradnji stočnih grobalja nije u cijelosti utrošeno. Naime, lokacije za stočna groblja odredile su samo općine Banovići, Gračanica, Kalesija, Sapna i Teočak, i za te namjene u skladu sa ovim Programom izdvojeno je 92397, 72 KM.

Neutrošenih 107 692, 28 KM preusmjereno je za finansiranje dijagnostičkog ispitivanja ovaca na brucelozu. Također, neutrošena sredstva planirana za participaciju cijepljenja goveda protiv antraksa i cijepljenja svinja protiv svinjske kuge preusmjerena su za dijagnostičko isptivanje ovaca na brucelozu.

S.M.