TUZLARIJE - BILTEN TK

24.01.2014.
Vlada TK
Rekordna godina iza deminera


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK u 2013. godini. Deminerska sezona 2013. može se ocijeniti kao jedna od najuspješnijih od početka izvođenja operacija humanitarnog deminiranja, stoji u Informaciji.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima i produžetku deminerske sezone sve do početka mjeseca decembra 2013. godine, uspješno je realizovan do sada najveći broj zadataka, a deminirana površina je na rekordnom nivou. U realizaciji projekata u toku 2013. godine na poslovima deminiranja, pored tima civilne zaštite i deminerskih timova OS BiH, bile su angažovane i druge domaće i strane kompanije i organizacije među kojima su i HO „Pro Vita”, „IVŠA“, UG „Demira”, „Stop mines“, „DOK-ING“ i „Detektor“. U toku 2013. godine deminirano je 1.752.550, 5 m2. Vlada TK potpisala je ugovore o partnerstvu, prema kojima će lokalne zajednice (Kanton – 5% i općina – 5%) zajednički sufinansirati 10% vrijednosti deminerskih poslova koji budu dogovoreni na području Tuzlanskog kantona.

Također je dogovoreno da tih 10 % učešća bude usmjereno na socijalno – ekonomske projekte u lokalnoj zajednici. Kao i svih prethodnih godina deminiranje u najvećoj mjeri zavisi od donatorskih sredstava koja se direktno ili preko Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama od mina implementiraju u BiH. Najveći donatori su Vlade SAD, Njemačke, Norveške i Japana.

Kada je u pitanju ostvareni rezultat deminiranja po općinama može se konstatovati, da kao i prošlih nekoliko godina, najintenzivniji radovi su bili na području općina Gradačac i Lukavac. Pored 29 projekata koji su okončani i za koje su izdati certifikati o završnoj kvaliteti urađenog deminiranja, u procesu je ostalo 6 projekata od kojih su 3 na samom završetku. Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi 91.251.367 m2 ili 3, 45% od ukupne površine kantona.

Tokom 2013. godine pripadnici „A” tima civilne zaštite, kao jedine organizovane grupe osposobljene i opremljene za izvođenje poslova preuzimanja, prevoženja, privremenog skladištenja i uništavanja NUS-a, ispunili su 323 zadatka i 196 uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Vlada TK prihvatila je Listu prioriteta deminiranja na području TK za 2014. godinu. Riječ je o okvirnom planu u kojem su u potpunosti ispoštovani općinski planovi i prioriteti deminiranja a koji omogućava da Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite izvrše odabir projekata koje će raditi njihovi deminerski timovi.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK