TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2008.
Održana Javna rasprava
Nacrt Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora F BiH


U Tuzli je danas održana javna rasprava o Nacrtu Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH.
Riječ je o Nacrtu koji je pripremila Ekpertna grupa, koju je formiralo Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.



Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo u uvodu je istakao da je Nacrt rađen po zaključku Predstavničkg doma Parlamenta Federacije BiH kao i javna rasprava koja je već provedena u većini kantona.
Cilj je na osnovu što šire rasprave doći do usaglašenog prijedloga Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH.
Usvajanje ovog Plana od izuzetne je važnosti jer nažalost BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema Strategiju razvoja energetskog sektora. Na državnom nivou nedostaje i niz drugih propisa i institucija neophodnih za razvoj ovog sektora, kao što su energetski bilans, Direkcija za energiju, energetska statistika.

Koliko to dovodi u pitanje razvoj BiH govori podatak da će u Federaciji BiH za 20-ak godina biti pogašeni svi termoenergetski kapaciteti.
Imajući u vidu i čnjenicu da je ugalj naš najvažniji domaći energijski resurs jasno je da je pitanje izgradnje zmjenskih i novih termoenergetskih blokova općenito pitanje proizvodnje električne energije. Zbog toga se i radi Strateški plan za Federaciju BiH kojim se definišu prioriteti do 2010. godine, strateški plan razvoja do 2020. godine i projekcija razvoja elektroenergetskog sekotra za period 2020-2030. godina.
Iako su u Nacrtu Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora u FBiH obrađeni svi energetski resursi, kao i planovi za izgradnju proizvodnih kapaciteta na bazi alternativnih izvora kao što je vjetar na današnjoj raspravi je najviše pažnje posvećeno proizvodnji uglja i elektroenenrgetskom sektoru.
Kada je u pitanju budućnost proizvodnje uglja prema riječima dr. Ahmeta Bašića neophodno je hitno restrukturiranje rudnika, što prije početi izgradnju zamjenskih kapaciteta na ugalj i uraditi energetsku strategiju u kojoj bi bila definisana izgradnja dodatnih energetskih kapaciteta na ugalj.
Po pitanju razvoja elektoreenergetskog sektora Srećko Vučina je istakao da ovaj Strateški plan mora jasno pokazati hoćemo je li naše strateško opredjeljenje da proizvodimo energiju samo za vlastite potrebe ili želimo proizvoditi i za tržište električne energije. Gospodin Vučina je nagalasio da je današnja rasprava u Tuzli izuzetno važna s obzirom na to da je ovaj region bio i ostao kičma elektroenergetskog sistema BiH.


Pozdravljajući prisutne premijer Tuzlanskog kantona je istakao da Tuzlanski kanton očekuje da prilikom usvajanja konačnog Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH budu uvažene sugestije koje stručnjaci kao i predstavnici vlasti i privrede sa ovog područja imaju.
Današnjoj javnoj raspravi su prisustvovali ministri industrije, energetike i rudarsta Posavskog i Tuzlanskog kantona, direktori rudnika u Tuzlanskom kantonu, direktori Termoelektrane i Elektrodistribucije Tuzla, te brojni drugi privrednici i stručnjaci za ovu oblast.

Organizator javne rasprave bilo je Udruženje energetike, rudarstva i industrije Kantonalne privredne komore Tuzla u saradnji sa federalnim Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, Vladama Tuzlanskog i Posavskog kantona te Gospodarskom komorom Posavskog kantona.
Sve primjedbe i sugestije koje su se čule tokom današnje rasprave bit će proslijeđene resornom federalnom Ministarstvu odnosno Ekspertnoj grupi kako bi bile ugrađene u konačni Prijedlog Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora u FBiH o kojem će se izjašnjavati federalni parlament.


Priredio(la): S.M.