TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2014.
Za nastavnike elektrotehničke struke
Održan seminar o prelasku na nove planove i programe


Tuzlarije


Elektrotehnička škola Tuzla, uz podršku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, bila je 27.01.2013. godine organizator seminara za nastavnike elektrotehničke struke koji od nove školske 2014/15. godine počinju sa realiziranjem novih nastavnih planova i programa.

Na seminaru su učestvovali predstavnici srednjih mješovitih škola koje već obrazuju elektrotehničku struku iz MSŠ Živinice, MSŠ Srebrenik, MSŠ Banovići, MSŠ Doboj Istok, MSŠ Gračanica, MSŠ Teočak i MSŠ Lukavac.

Cilj seminara je bio razmjena iskustava između nastavnika Elektrotehničke škole Tuzla koji već realiziraju nastavne planove i programe svih elektrotehničkih zvanja i struka prema principima Nastave orijentirane ka djelovanju sa nastavnicima koji će ove planove, prema odluci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, realizirati počevši sa školskom 2014/15 godinom.

Predstavnici Elektrotehničke škole Tuzla su prezentirane slijedeće teme:

Nastava orjentisana ka djelovanju - mr.sci. IMŠIROVIĆ EDIN, dipl.ing.el.teh.
Realiziranje nastave jednog predmeta u grupama - mr.sci. AGIĆ SEJFUDIN, dipl.ing.el.teh.
Planiranje i implementacija modularnih NPP na predmet Digitalna tehnika za Tehničare računarstva - ZULFIĆ EDIN, dipl.ing.el.teh.
SCADA sistemi - mr.sci. HALILOVIĆ MUAMER, dipl.ing.el.teh.

Učesnici su zajednički zaključili da novi planovi i programi ima svoje organizacione i materijalne specifičnosti te da traži natno aktivniji pristup nastavnika u pripremi i realiziranju nastave. Ali imajući u vidu iskustva iz Elektrotehničke škola Tuzla spremnije će dočekati početak slijedeće školske godine.

Sve škole koje otpočinju sa prelaskom na nove planove i programe, a prema preporuci Pedagoškog zavoda i Ministarstva, neće uvoditi nove struke i zanimanja već samo postojeće početi realizirati prema novim planovima i prema njima upisati učenike u prvi razred. Započeto obrazovanje prema konvencionalnim planovima i programima biće prema njima i završeno.

Novinarska sekcija