TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2014.
U pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona
Volonterski staž odradit će 22 kandidata


Tuzlarije


Ugovore o obavljanju rada u pravosudnim institucijama u Tuzlanskom kantonu danas su potpisala 22 diplomirana pravnika, koji su u svojstvu volontera izabrani za potrebe pravosudnih institucija u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Najveći broj kandidata, njih dvanaest, volonterski će staž odraditi u Općinskom sudu u Tuzli, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli volonterski staž će odraditi pet, u Kantonalnom sudu u Tuzli tri, a u Kantonalnom pravobranilaštvu dva kandidata.

Tuzlarije


„Radi se o drugom ciklusu ljudi koji su izabrani da steknu praktična iskustva iz pravne struke i steknu uslove za polaganje pravosudnog ispita, a da istovremeno pomognu pravosudnim institucijama u rješavanju predmeta“, rekao je u svom obraćanju ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović, te dodao da od izabranih kandidata očekuje da kroz svoj rad, učenje i zalaganje izrastu u odlučne pravnike, koji će sutra možda zamijeniti svoje današnje mentore Indiru Hadžimehmedović, Predsjednicu Kantonalnog suda u Tuzli, Fatimu Alihodžić, Glavnu kantonalnu pravobraniteljicu, Tomislava Ljubića, Glavnog kantonalnog tužioca i Muhameda Tulumovića, Predsjednika Općinskog suda u Tuzli.

Volonteri su primljeni najduže na period od dvije godine, bez zasnivanja radnog odnosa i bez naknade za svoj rad, kako bi bili osposobljeni za samostalan rad na poslovima iz svoje struke, te sticanja potrebnog radnog iskustva, a svoj prvi dan na poslu imat će u ponedjeljak 10. februara.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje