TUZLARIJE - BILTEN TK

08.02.2014.
U povodu jučerašnjih dešavanja
Izvještaj Civilne zaštite Tuzlanskog kantona

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Na području općine Tuzla demonstranti su oko 14 sati zapalili zgradu Vlade TK, a oko 16 sati zgradu općine Tuzla. Tom prilikom izgorjelo je u potpunosti više spratova na zgradi Vlade TK dok je u zgradi Općine Tuzla izgorio Matični ured općine Tuzla i još nekoliko prostorija. Na zgradi Kantonalnog suda i Tužilaštva demonstranti su nanijeli veliku štetu razbijanjem prozora na nižim spratovima.

Tuzlarije


Uslijed razvoja situacije KUCZ Tuzla je koordinirala situacijom i u saradnji sa OSCZ Lukavac, Srebrenik, Kalesija i načelnicima ovih općina, aktivirala sve raspoložive snage i vatrogasne jednice na području ovih općina (VJ Kalesija, VJ Srebrenik i VJ Lukavac) i angažovala ih na gašenju požara na zgradi Vlade TK a kasnije i na zgradi općine Tuzla.

Pored pomenutih vatrogasnih jednica u gašenju je učestvovala i PVJ Tuzla. Pomenute jedinice su pristupile gašenju požara onog trenutka kada su to demonstranti dozvolili.

Nakon nekoliko sati požar u pomenutim zgradama je lokalizovan i ugašen, a povrijeđen je jedan vatrogasac iz Kalesije koji je medicinski zbrinut na UKC Tuzla i pušten na kućno liječenje. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Tokom noći PVJ Tuzla je intervenisala u nekoliko navrata gaseći manje požar koji su izbijali u zgradi Vlade TK.

Općina Živinice IVJ Đurđevik je imala intervenciju na gašenju požara na objektu starog hotela Konjuh u Živinicama. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac VJ Lukavac je imala jednu intervenciju na gašenju zapaljenih guma na mostu u naselju Duboštica. Gume su zapalili protestanti kao vid podrške protestantima u Tuzli. Požar je lokalizovan i ugašen.
Općina Kalesija VJ Kalesija je u imala interveciju na gašenju požara na privatnoj kući u naselju Međaš. Požar je lokalizovan i ugašen.