TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2008.
U Tuzli nedavno održan uspješan simpozijum
Simpozijum o očuvanju zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika


U Tuzli je nedavno održan Prvi međunarodni Simpozijum „Globalni plan aktivnosti za zdravlje zdravstvenih radnika (2008-2017) u jugoistočnoj Evropi“, koji je po ocjeni organizacionog odbora ovog skupa bio izuzetno uspješan.

Simpozijum je u okviru kontinuirane edukacije i profesionalnog razvoja imao za cilj educirati učesnike - zdravstvene radnike u vezi sa smjernicama u očuvanju zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika koje su naglašene u Globalnom planu aktivnosti za zdravlje radnika Svjetske Zdravstvene Organizacije od 2008-2017. godine, baš na godišnjicu kad je donešen pomenuti dokument, 23. maja 2007.

Svjetska zdravstvena Organizacija u ovom dokumentu želi sa članicama koje djeluju preko mreža jačati kapacitete ministarstava zdravstva koji će omogućiti provođenje aktivnosti u vezi sa zdravljem radnika, formulisati i implementirati politiku i akcioni plan, te stimulisati intersektorsku saradnju.

Simpozijum je bio međunarodni forum razmjene znanja i iskustava o profesionalnim faktorima rizika u sektoru zdravstvenih službi. Posebna pažnja je bila posvećena ovom problemu u regionu i zemljama jugoistočne Europe.

Na simpozijumu se odazvalo preko 100 učesnika, stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Turske, Bosne i Hercegovine, uglavnom specijalista medicine rada i porodične medicine, medicinske sestre, studenti dodiplomske i postdiplomske nastave. Predavači su bili nacionalni predstavnici mreže za zdravlje radnika u Jugoistočnoj Evropi, kao i domaći predavači.

Održane su i dvije radionice: “Vodiči upravljanja profesionalnom ekspozicijom HBV, HCV, i HIV i preporuke za profilaksu poslije ekspozicije” i “Stres i mobing u zdravstvenih radnika”

Glavne teme simpozijuma bile su: Profesionalna izloženost krvno – prenosivim infektivnim agensima: Šta zdravstveni radnik mora znati; Zaštita zdravlja od zračenja u zdravstvenih radnika; Zdravstveni radnici moraju biti bolje zaštićeni od tuberkuloze (TB) u okviru globalne borbe protiv te bolesti; Instrumenti prevencije hemijskih faktora rizika u sektoru zdravstva; Reproduktivni problemi u ženskih zdravstvenih radnika; Bol u leđima u zdravstvenih radnika – Faktori rizika i prevencija; i Stres i nasilje na radnom mjestu zdravstvenog radnika.