TUZLARIJE - BILTEN TK

10.03.2014.
Skupština TK
Danas novi mandatar?


Tuzlarije


Do kraja dana trebalo bi biti ozvaničeno imenovanje Dr Bahrije Umihanića za mandatara novog saziva vlade Tuzlanskog kantona, javlja dopisnik BHRT. Očekuje se da će informaciju o konačnom dogovoru SDA i SDP predsjedavajući Skupštine TK, Slađan Ilić, saopštiti iza 16.00 sati.

Do kasnog popodneva rad Skupštine Tuzlanskog kantona obilježavaju konsultacije o novom mandataru. Posljednju riječ daće predsjednici SDP i SDA, dvije najjače stranke u kantonalanoj skupštini.

Nakon podrške SDP-a, dva samostalna poslanika, dva poslanika Narodne stranke Radom za boljitak i jednog poslanika BPS-a, načelnu podršku za novog mandatara Vlade Tuzlanskog kantona univerzitetskom profesoru Bahriji Umihaniću dao je i Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije TK-a, te sada rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona treba dati suglasnost za podršku novom mandataru.

- Kantonalni odbor SDA TK, kao opoziciona stranka na području kantona, poštujući Ustav TK i novonastalu situaciju neće predlagati kandidata za mandatara Vlade TK, te se ne protivi prijedlogu kandidata profesor Bahrija Umihanić za mandatara Vlade TK, a kojeg su predložili sindikati, Udruženje poslodavaca, Udruženje nezaposlenih i nevladine organizacije – izjavio je predsjednik Kluba SDA Tuzla u Skupštini Tuzlanskog kantona Senad Alić.

Kazao je da će se Kantonalni odbor SDA o podršci Vladi Tuzlanskog kantona izjasniti nakon razmatranja programa rada i personalnog sastava Vlade TK.

Sada su na potezu predsjednik i dva potpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona koji daju saglasnost za imenovanje novog mandatara Vlade Tuzlanskog kantona, te će se o prijedlogu novog saziva Kantonalne vlade izjašnjavati Skupština Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): BHRT