TUZLARIJE - BILTEN TK

18.03.2014.
Održana sjednica Skupštine TK
Borci i članovi njihovih porodica trebaju imati prednost
Obustavljene konkursne procedure



Danas je održana 57. Hitna sjednica Skupštine TK koja je na dnevnom redu imala tačke koje se tiču redovnog rada Skupštine. Pojedini poslanici su negodovali što se sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona ne održavaju u prostorijama BKC-a, jer po njima nema smetnji da se nastavi sa redovnim radom iako još nije formirana Vlada TK.

Tuzlarije


Prije demonstracija nakon kojih je smjenjena Vlada TK, na dnevnom redu je bio Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Nakon trideset dana javne rasprave Izmjene i dopune pomenutog Zakona su se našle danas na dnevnom redu Skupštine TK, jer prema riječima jednog od članova boračkih organizacija "šta mi znamo ko će sad doći na vlast i hoće li se ovo prihvatiti", posao treba privesti kraju. Važno je napomenuti da je i prema važećem Zakonu o pravima boraca regulisano davanje prednost borcima pri zapošljavanju ali su u nekim javnim preduzećima direktori imali ovlasti da sami daju bodove nakon razgovora sa kandidatima čime je mogao "po zakonu" izbaciti kandidata koji mu ne odgovara.

Tuzlarije


Osnovna izmjena odnosi se na davanje prioriteta braniocima Bosne i Hercegovine u ratu vođenom na ovom području u periodu 1992-1995. godine i članovima njihovih porodica, prvenstveno djeci šehida i poginulih boraca. Misli se na kandidate koji ispunjavaju opšte i posebne konkursne uslove, te da u eventualnom izjednačavanju bodova sa drugim kandidatima, imaju prednost.

Poslanoci su usvojili navedene izmjene, a predloženo je i da se sve konkursne procedure do imenovanja Vlade obustave, a posebno je naglašen otvoreni konkurs Ministarstva obrazovanja.

Zbog neusvojenog prijedloga da se razmatra obrazac za nove članove Vlade, poslanik Zoran Jovanović je napustio sjednicu te se poslije vratio i nastavio sa učešćem u radu sjednice Skupštine TK.

Tuzlarije


Pojašnjenja radi, uz obrazloženje da se onemogući ulazak u Vladu kandidata koji će učestvati na predstojećim oktobarskim izborima, prvi put se pojavio formular sa logom Skupštione TK koji sadrži uslov po kojem se kandidat ograđuje od političkog angažmana. To je jako zasmetalo nezavisnom poslaniku Zoranu Jovanoviću koji je u vezi toga izjavio:

- Ovo je napad na osnovno ljudsko pravo da bira i da bude biran, napad na Ustav Tuzlanskog kantona i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, da se ucjenjuje kandidat. Ja sam član Skupštine TK i meni ovo smeta. Ucjena je to onima koji žele dati svoj doprinos, imamo izuzetno kavlitetne ljude koji su na listama i hoće da budu na listama.

S.M.