TUZLARIJE - BILTEN TK

26.03.2014.
(Opet) formirana Vlada TK
Zakletve položene, ministri spremni za rad!

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona poslušali su danas horsko polaganje zakletve novih ministara u izvršnoj vlasti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije



Tuzlarije


Mandatar za imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona dr. sc. Bahrija Umihanić ranije je Skupštini Tuzlanskog kantona dostavio prijedlog kandidata za ministre koji će do predstojećih izbora nastojati da nam budućnost učine svijetlom, a život sa novim političkim okruženjem još boljim.

Tuzlarije


Činom polaganja zakletve o časnom bavljenju poslom za koji malo ko može reći da će im biti lagan, ostavreni su uslovi da nova Vlada Tuzlanskog kantona zvanično može početi sa aktivnostima.

Ko su novi ministri?

Predhodnih dana imali smo priliku slušati štošta o potencijalnim kandidatima i njihovim (ne)stranačkim backgroundima, a vrlo malo o konkretnim aktivnostima koje ce poduzeti. U nastavku slijedi konačna lista onih koji će zasjesti u ministarske fotelje, a od kojih narod ocekuje da budu bolji i radisniji od svojih predhodnika.

Tuzlarije


Novi ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnjić, magistar sigurnosti, profesor odbrane i sigurnosti, 1970. godište dolazi iz Banovića.
Ministrica pravosuđa i uprave je Ivana Veselčić, diplomirani pravnik, iz Srebrenika i ujedno najmlađi ministar (1983. godište). Lukavčanin Mirsad Kunić će rukovoditi Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta; doktor je humanističkih nauka, profesor južnoslovenske književnosti, rođen 1960. godine.
Zvjezdan Karadžin (50), Tuzlak, doktor rudarstva – okolinski inžinjering, diplomirani inžinjer rudarstva, obnašaće funkciju ministra prostornog uređenja i zaštite okolice.
Ministar finansija je diplomirani ekonomista Miralem Nuhanović, rođen 1959.godine iz Tuzle.
Mulaga Fejzić biće na čelu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. On je diplomirani inženjer mašinstva, 1960. godište iz Tuzle, dok je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Isabegović, diplomirani inženjer saobraćaja, rođen 1959. godine iz Tuzle.
O poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi staraće se ministar Samid Šarac, diplomirani inženjer poljoprivrede, 1970. godište, iz Kladnja.
Na čelo Ministarstva zdravstva dolazi tuzlanski specijalista ortopedije i traumatologije, uposlenik JZU UKC Tuzla, Alen Kamerić (45).
Meliha Bijedić, doktor nauka iz područja odgojnih nauka – polje defektologija-socijalna pedagogija- poremećaji u ponašanju, diplomirani defektolog, 1976. godište iz Tuzle nova je ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak.
Jelena Ilić, sa svoje 34 godine će postati ministrica razvoja i poduzetništva, a u njenoj biografiji se navodi da je doktor lingvističkih nauka, profesor engleskog jezika iz Tuzle.
Ministar za boračka pitanja je Zudin Mahmutović, profesor razredne nastave, iz Sapne, 1971. godište.

Akcenat je na zapošljavanju

U svom ekspozeu mandatar je naveo smjernice i ciljeve rada, zatražio podršku za predočeni program rada i tim koji je odabran u skladu sa traženom strukturom po više osnova da bi isti sproveo.

Tuzlarije




Vlada akcenat rada planira staviti na zaposlenost i ekonomski rast, manjoj a djelotvornijoj javnoj potrošnji, kao i većem stepenu štednje i transparentnosti rada lišenog korupcije što je put ka ekonomskoj revitalizaciji Tuzlanskog kantona. Živi bili pa vidjeli!

B.K.