TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2008.
Šesti simpozij o kontroli bolničkih infekcija BiH
Hotel Tuzla 05.- 06. juni



U povodu održavanja VI simpozija o kontroli bolničkih infekcija BiH sa međunarodnim učešćem, danas je u prostorijama JZU UKC Tuzla održana konferencija za novinare.



Organizator simpozija je JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, suorganizator Društvo mikrobiologa Bosne i Hercegovine, a pokrovitelj Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Teme ovogodišnjeg Simpozija su:

1. Različiti aspekti značaja MRSA kao uzročnika bolničkih infekcija
2. Prevencija, kontrola i menadžment bolničkih infekcija
3. Slobodne teme iz oblasti intrahospitalnih infekcija

Bolničke infekcije su tema je koja ja na vrhu interesovanja zdravstvenih radnika. U toku dva dana, koliko Simpozij traje, predavaći iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije će obraditi razne teme vezane za bolničke infekcije. Predavanjima su obuhvaćene teme vezane za prevenciju i kontrolu infekcija.

Posebna pažnja Simpozijuma bit će posvećena bakteriji Staphylococcus aureus jer je ova bakterija specifična u karakteristici mijenjanja zbog čega mnogi antibiotici ne djeluju na nju.

U okviru slobodnih tema na Simpoziju će biti prezentirani radovi u kojima je obrađena trenutno aktuelna problematika bolničkih infekcija uzrokovanih i drugim mikroorganizmima.

Mjesto održavanje je Hotel Tuzla, vrijeme od 05.-06. juna 2008. godine

S.M.