TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2014.
Vlada Tuzlanskog kantona posjetila ˝Ditu˝ i ˝Konjuh˝


Nova Vlada Tuzlanskog kantona danas se suočila i obećala da će naći problem za dva posrnula preduzeća – tuzlansku fabriku deterdženata "Dita" i živiničku fabriku namještaja "Konjuh". Premijer Vlade TK Bahrija Umihanić obećao je da će Vlada TK raditi brzo i pokazao uvjerenost da se ova dva preduzeća mogu spasiti.

Tuzlarije


Radnici Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla sjetili su se da je Bahrija Umihanić prvi kantonalni premijer koji je prošao kroz kapiju njihove firme u 19 postratnih godina.

"Dita" je opterećena sa 29 miliona KM duga i tim koji vlada fomira da analizira i predloži rješenje, neće biti nimalo lak ali će se raditi brzo jer su radnici na izmaku strpljenja.

“Ono što smo danas vidjeli jeste da ovo poduzeće ima 84 duluma zemlje i ima vrlo respektabilne kapacitete. Ovo poduzeće je kapacitirano na pet hiljada tona deterdžnta za jedan mjesec, ali nikada u svojoj historiji nije dostiglo taj puni kapacitet. Ono što ohrabruje jeste da ovi kapaciteti mogu raditi u manjim količinama i moguće je pokrenuti proizvodnju, čak i ako se bude proizvodilo manje, a to će stručnjaci ustanoviti tokom elaborata, kazao je premijer TK Bahrija Umihanić.

Kazao je da su se dogovorili da će preko Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK-a formirati stručni tim u koji će ući ljudi koji imaju iskustva u radu sa “Ditom”, te će dijagnosticirati stanje i predložiti mogućnost rješenja problema “Dite”.

Naglasio je da rješenje koje predloži novoformirani stručni tim mora uključiti i rješavanje statusa radnika, a u smislu plaćanja obaveza prema penzionom osiguranju i Zavodu za zapošljavanje, te značajnog dijela neisplaćenih ličnih dohodaka.

“Ono što ja vidim kao moguće rješenje jeste da se pokrene proizvodnja, da se krene sa jednim manjim obimom proizvodnje, a onda u konačnici da se pronađe strateški partner iz područja hemijske industrije. To bi bio neko ko je dovoljno moćan, da ima dovoljo i kapitala i znanja, da može pokrenuti ove kapacitete u onom obimu koje su radnici imali do 1990. godine”, istaknuo je Umihanić.

Š to se tiče privatizacije, kako kaže, Vlada Tuzlanskog kantona će raditi transparentno i vrlo brzo će već na drugoj sjednici zatražiti od Agencije za privatizaciju TK-a, ne samo za “Ditu”, već i za sve druge firme, da ih detaljno izvjeste o tom dijelu problema.

Premijer Umihanić je veći optimista kada je u pitanju pokretanje proizvodnje u “Konjuhu”.

Kako su radnici spremni prodati svoje dionice, plan je da kantonalna i federalna vlada kupe te dionice i potom pronađu strateškog investora za pokretanje proizvodnje.

"Mislim da i u ovom trenutku kapital po svojoj vrijednosti nadilazi obaveze za najmanje 20 miliona KM što bi zapravo značilo da ukoliko vlade, ili Vlada TKÂ kupi, uđe u proces revitalizacije, proda, može računati da ima najmanje 500 radnih mjesta ovdje i da ima mogućnost da prodajom ostvari i dodatni prihod", kazao je Umihanić.

Vlada TK obećava radnicima "Konjuha" da će dobiti sirovine i krenuti sa proizvodnjom početkom narednog mjeseca a do početka maja trebala bi se riješiti i vlasnička struktura u ovoj firmi.

"Nama sad trupci nedostaju da bi mogli početi sa radom, možda u 100% kapacitetu. Kada bi dobijali dnevno 100 kubika oblovine, mi bi u 100% kapacitetu mogli da radimo. Ako to premijer i vlada, odnosno ono što su obećali, izvrše, mi se nadamo najboljem", kazao je Mujo Gavranović iz Sindikata d.d "Konjuh" Živinice.

Dva poseba tima Vlade Tuzlanskog kantona imaju zadatak da do kraja naredne sedmice pronađu rješenja za "Ditu" i "Konjuh" nakon čega će se Vlada i Skupština opredijeliti za konačno rješenje.

Priredio(la): BHRT