TUZLARIJE - BILTEN TK

02.04.2014.
Svjetski dan svjesnosti o autizmu
Izgradnja Centra za autizam u 2014.?

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2. april se u svijetu obilježava kao Dan osoba sa autizmom. O autizmu, bolesti sa kojom živi oko pet miliona Evropljana, kao i poteškoćama sa kojima se oboljeli i njihovi roditelji odnosno staratelji susreću, danas je bilo riječi u centru Tuzle. Na to su građane podsjetili članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom – URDOSA, Zavod za odgoj djece ometene u psiho-fizičkom razvoju Tuzla i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Tuzlarije


Autizam, kao razvojni poremećaj zaslužuje pažnju zbog iznimnog porasta broja detektovanih osoba širom svijeta. Procjene ukazuju da je danas oko 70 miliona ljudi u autističnom spektru.

- Cilj akcije je prije svega ukazati na probleme sa kojima se susreću osobe sa autizmom, ali i na neki način srušiti predrasude prema ovom dijelu populacije. U sklopu akcije podijelili smo više od 5.000 informativnih letaka o ovoj bolesti, ali smo i neposredno razgovarali sa našim sugrađanima o problemima autizma. Sama činjenica da je Generalna skupština UN-a donijela Rezoluciju o autizmu, govori da se zaista radi o velikom razvojnom poremećaju, i svako društvo, pa čak i pojedinac, bi trebao da dadne podršku i bude prijatelj tim osobama - rekao je Meho Sadiković, predsjednik URDOSA.


Tuzlarije


Tuzlarije



Tuzlarije



Izgradnja Centra za autizam u 2014.?

U Bosni i Hercegovini ne postoji referalni centar za autizam, nema niti jedan specijalizirani dijagnostički tim i odjel za autizam. Još 2000. godine, Bosnu i Hercegovinu je Komisija Vijeća Evrope upozorila da bi na broj stanovnika trebali imati barem tri takva odjela i tima.

Kako bi se problemi sa kojima se susreću ove osobe na neki način riješili, u Tuzli je prije osam godina započeta priča o osnivanju i izgradnji Centra za autizam. Prema najavama, izgradnja Centra očekuje se u ovoj godini.

- URDOSA od 2006. godine pokušava posredovati između tri resorna kantonalna ministarstva: zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, kako bi riješila problem autizma, odnosno nepostojanja nijednog specijaliziranog rehabilitacijskog centra u Tuzlanskom kantonu. Gotovo 15 godina uzaludnog čekanja, nadanja i truda, pokušaja i obećanja – kaže Sadiković.

On ističe ida je Vlada Tuzlanskog kantona 2012. godine usvojila Elaborat o opravdovanosti izgradnje Centra za autizam.

- Nakon toga Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila Elaborat i nedugo zatim potpisan je Memorandum o obavezama oko izgradnje Centra. Memorandum su potpisali Ministarstvo za rad socijalnu politiku i povratak, predstavnik Hillfswer organizacije i Opština Tuzla. Do danas, samo je Opština Tuzla izvršila većinu svojih obaveza. S druge strane, Vlada Tuzlanskog kantona i organizacija Hillfswerk, uradili su vrlo malo. Posljednja dva pomenuta potpisnika Memoranduma obavezali su se da će osigurati novac, potreban za sve procedure i izgradnju Centra za autizma u 2014. godini. Međutim, za sada osiguran je zanemariv novčani iznos, zbog čega smo izuzetno nezadovoljni. Nedavno smo od predsjednika Skupštine TK Slađana Ilića dobili čvsto obećanje da će Vlada do juna 2014. godine, novčani iznos od 300 hiljada KM osigurati, odnosno da će taj novac postati operativan. Iz organizacije Hillfswerk su nam kazali da čekaju da Vlada TK ispuni svoje finansijske obaveze, kao dokaz ozbiljnosti domaćih vlasti da se riješi ovaj problem – dodao je Sadiković.

Tuzlarije


S druge strane, novoimenovana ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Meliha Bijedić, kaže da je upravo ova problematika označena kao bitna u smjernicama razvoja našeg kantona. „Već ranije su započete aktivnosti u ostvarivanju prava djece sa autizmom na način da se otvori centar. Bez obzira na veoma tešku situaciju u budžetu kantona, mi ćemo nastojati da ostvarimo ono što je dogovoreno i da provedemo odluke koje su već donesene. Vlada Tuzlanskog kantona će isplatiti određeni iznos u toku ove godine. Poručujem im još malo strpljenja, ja ću se lično zalagati da istrajemo u naporima i da konačno, kao strateški cilj, otvorimo Centar za autizam, koji će puno značiti kompletnoj zajednici“.

Šta je autizam?

Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom djetinjstvu i traje do kraja života. Češći je kod osoba muškog pola. Osobe sa autizmom imaju problema sa raznim oblicima učenja, prihvatanja pravila kao i zahtjeva socijalne sredine. Osnovne odlike osoba sa autizmom se ogledaju u nesposobnosti komunikacije, teškoćama u socijalizaciji, nedostatku centralnog gledanja (oči u oči), bizarnom govoru, očaranosti različitim predmetima, izbjegavanju drugova (druženja), gubljenju interesovanja za njihovo ponašanje, bezizražajnom licu i drugom.

S.P.