TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2014.
˝Obrazovanje po mjeri djeteta u TK- BiH na putu ka EU˝


Jučer je u Tuzli održan prvi dio dvodnevnog seminara namijenjenog odgajateljima i profesorima razredne nastave s ciljem pripreme za rad i primjenu programa obaveznog vida obrazovanja u godini pred polazak u Osnovnu školu, a u okviru projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta u TK - BiH na putu ka EU“ koji se na području TK provodi u saradnji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i partnerske organizacije Save the Children.

Tuzlarije


Cilj je upoznati učesnike sa Programom obaveznog vida predškolskog odgoja na području TK, učesnicima objasniti njegove značajke, te u konkretnom slučaju raditi Tematsko/dnevno planiranje. Ovu tematsku cjelinu polaznici su pili u pirlici slušati u realizaciji savjetnika PZ, Ramiza Nurkića i Edine Karić, profesorice predškolskog odgoja iz JU „Naše dijete“ Tuzla. Očekuje se da će poslije obuke učesnici moći samostalno raditi tematsko/dnevno planiranje, a na temelju Programa obaveznog vida predškolskog odgoja na području TK odnosno njegovih ishodišnih ciljeva.

Tuzlarije


Jedna od tema predviđena za ovaj vikend je i Primjena lutke kao motivacijskog, odgojno-obrazovnog i terapeutskog sredstva u radu sa djecom predškolskog uzrasta, koje je vodila magistrica Amela Isanović. Lutkarskim radionicama su prezentirani rezultati višegodišnje primjene lutke kao nastavnog sredstva u nastavi i vannastavi, čime je istaknut inovativni pristup metodologiji i tehnikama podučavanja koji uključuju visok stepen interakcije učenika u procesu podučavanja/učenja što dovodi do promjene uloge, ne samo nastavnika, nego i djeteta.

Tuzlarije


Narednog vikenda nastavlja se obuka pri čemu će se prezentirati teme: „Tjelesne igre i muzički izrazi u funkciji učenja“ i „Likovni odgoj - oblast Crtanje- Kompozicija raznim likovnim tehnikama“.

Tuzlarije


Organizacijom ovakvih radionica i seminara Pedagoški zavod TK pokazuje visok stepen ozbiljnosti u radu i zacrtanim ciljevima, , te se omogućava što kvalitetnija implementacija zakona o obaveznom predškolskom odgoju koji stupa na snagu početkom naredne školske godine.

Kako saznajemo od voditelja radionica, polaznici su pokazali izuzetan entuzijazam, ozbiljnost u radu, inventivnost i želju za učenjem.


Priredio(la): Bosanska medijskagrupa (BMG)