TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2014.
Uskoro postavljanje stanice za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu


Tuzlarije


Građani Lukavca uskoro će moći svakodnevno pratiti kvalitet zraka koji udišu. Rezultet je to današnjeg potpisivanja Sporazuma o prijenosu fiksne stanice za monitoring zraka MS-4 (Bektići) sa lokacije na Bektićima na određenu i odobrenu lokaciju u Lukavcu. Sporazum su u postorijama Ministarstva potpisali ministar prostornog urđenja i zaštite okolice dr. sc. Zvjezdan Karadžin i pomoćnik Načelnika Općine Lukavac Zuhdija Hrvatović.

Podaci sa ove fiksne stanice bit će kontinuirano dostupni Općinskoj službi, a u skorije vrijeme, u narednoj fazi planirano je postavljanje i displeja sa podacima kako bi i građani sami direktno imali uvid u rezultate mjerenja.

„Čast mi je što sam Ministar i što mogu ispuniti želju građana Lukavca, koji žele da imaju kontrolu nad kvalitetom zraka koji udišu. Očekujem, a dobio sam i informacije da postoji spremnost da jedan displej za ove nemjene doniraju oni najveći zagađivači u Lukavcu“, istakao je ministar Karadžin.

„Mjernom stanicom nećemo riješiti problem kvaliteta zraka, nego ćemo samo znati kakvi su tačno parametri zagađenja, ali mi već imamo aktivne druge projekte čijom će se realizacijom znatno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. Prije svega to se odnosi na toplifikaciju Lukavca, odnosno smanjenje broja individualnih ložišta“, riječi su gospodina Hrvatovića.

U narednom periodu, nakon što Općina Živinice obezbijedi lokaciju, jedna od mjernih stanica će biti prebačena i u Živinice. Na taj način, kada je u pitanju aerozagađenje, kvalitet zraka će biti kontroisan u tri najugroženije općine na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK