TUZLARIJE - BILTEN TK

05.06.2008.
Danas održana 47. redovne sjednica Vlade TK
200 000 KM za dobitnike najviših ratnih priznanja i članove njihovih porodica


Danas je održana 47. redovne sjednica Vlade TK. Zbog obimnog dnevnog reda od 18 tačaka za ovaj izvještaj izdvojićemo donošenje Odluke kojom je odobreno 200 000 KM za dobitnike najviših ratnih priznanja i članove njihovih porodica, o čemu u nastavku donosimo opširniju informaciju. O ostalim zanimljivim tačkama pisat ćemo naknadno.



Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku kojom je odobreno 200 000, 00 KM na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima najviših ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja.Ovo pravo regulisano je izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica.
Sredstva će biti dodjeljivana na sljedeći način:
- dobitnici Zlatnog ljiljana, Reda hrvatskog trolista, Ordena slobode, Reda bana Jelačića, Ordena heroja oslobodilačkog rada, Reda Nikole Šubića Zrinjskog, Ordena oslobođenja, Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Ordena zlatnog grba sa mačevima, Ordena zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencom, Ordena zlatnog ljiljana sa srebrnim vijencom, Medalje za hrabrost, Medalje pobjede, Medalje otpora, Medalje za vojne zasluge, Policijske medalje za hrabrost, Zlatne policijske značke - zvijezde imaju pravo na 70% ostvarene prosječne plaće u FBiH u 2007. godini
- dobitnici Srebrne policijske zvijezde i Srebrnog štita imaju pravo na 35% ostvarene prosječne plaće za FBiH za 2007. godinu
- dobitnici priznanja Red hrvatskog pletera - 14% isznosa ostvarene prosječene plaće u FBIH za 2007. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu stipendija braniteljima i članovima njihove porodice.

Izmjenama i dopunama otklonjeni su uočeni nedostaci u Odluci o kriterijima, uslovima i postupku za dodjelu stipendija braniteljma i članovima njihovih porodica po kojima su stipendije dodjeljivane u 2007. godini, a u saradnji sa boračkim organizacijama.

Jedna od dopuna je da se kandidati sa prosjekom ocjena iznad 9, 5 odnosno 5, 00 stavljaju na listu redoslijeda kandidata bez utvrđivanja bodova po kriterijima predviđenim ovom Odlukom.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Rješenje Ministarstva za boračka pitanja kojim je imenovana drugostepena Komisija za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica.

Cilj je provođenje postupka dodjele bespovratnih sredstava kao pomoć u rješavanju stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica, a koja su planirana u Budžetu TK za 2008. godinu.
Drugostepena komisija će nadzirati rad općinskih komisija za rješavanje stambenih potreba u prvom stepenu, po potrebi obilaziti podnosioce zahtjeva na terenu, razmatrati prigovore podnosilaca zahtjeva, odlučivati po prigovorima te donositi konačnu odluku o rang listama.

Komisija broji osam članova od čega su četiri člana iz kantonalnih boračkih organizacija i udruženja i četiri predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona