TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2014.
Prvi prioritet projekta američke i švedske vlade
Otvaranje radnih mjesta


Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), podržan od strane američke i švedske vlade, ozvaničio je saradnju sa sedam lokalnih zajednica koje gravitiraju Tuzli. Memorandum o razumijevanju potpisali su David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić, načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Tešanj Suad Huskić, Živinice Hasan Muratović, i u ime općina Gradačac Mustafa Šakić, pomoćnik načelnika za privrede, razvoj i finansije, Lukavac Zuhdija Hrvatović, pomoćnik načelnika za budžet i finansije, i Srebrenik Damir Hodžić, zamjenik načelnika.

Tuzlarije


Tom prilikom David Barth naglasio je "Iznalaženje sistematskih rješenja za smanjenje visoke stope nezaposlenosti je ključni prioritet za sve nivoe vlasti. Kroz aktivnosti GOLD projekta nastojaćemo intenzivirati saradnju između predstavnika lokalnih zajednica, privrednika, i svih drugih ključnih partnera kako bi zajednički pronašli način da se kreiraju nove prilike za ulaganja, i ujedno jačala konkurentnosti svake od partnerskih lokalnih zajednica."

U proteklom periodu USAID/Sida GOLD projekat u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, kantonalnim vladama i zavodima za zapošljavanje, općinama, i lokalnim razvojnim agencijama pomogao je otvaranje preko 500 radnih mjesta u tekstilnoj, automobilskoj, elektro i hemijskoj industriji u Bužimu, Konjicu, Olovu, Visokom, Vogošći, i Zavidovićima. Sedam kompanija učesnica USAID/Sida GOLD projekta će kroz investicije u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta, pored otvaranja radnih mjesta, doprinijeti povećanju izvoza i jačanju konkurentnosti zemlje.

Tuzlarije


Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. USAID/Sida GOLD projekat razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast.

Ajla Mostarac