TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2014.
Druga redovna sjednica Vlade TK
Disciplinski centar se može nositi sa maloljetničkom delinkvencijom
Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona za period 1.1. – 31.12.2013. godine. Disciplinski centar je u izvještajnom period postigao evidentne rezultate u radu i uspio se nametnuti kao vrlo važan i aktivan partner sektorima pravosuđa, socijalne zaštite i obrazovanja u rješavanju problema maloljetničkog prestupništva i neprihvatljivog ponašanja djece i maloljetnika.

JU Disciplinski centar za maloljetnike TK iako je u 2013. godine imao mali broj zaposlenika, stručnim i kvalitetnim radom pokazao se kao adekvatna ustanova koja se može nositi sa maloljetničkom delinkvencijom na području Tuzlanskog kantona a i šire. Iz analize rada ustanove za 2013. godini, u odnosu na 2012. godinu, vidljivo je, da je došlo do povećanja broja maloljetnika upućenih u Disciplinski centar za maloljetnike.

Uspostavljena je saradnja sa fakultetima Univerziteta u Tuzli koji školuju profesije iz djelatnosti naše ustanove s ciljem organizovanja redovne studenske prakse za studente, s tim u vezi obavljena je početna edukacija studenata i počelo se sa realizacijom studentske prakse fakulteta Univerziteta u Tuzli. Tokom protekle godine u okviru odjela Dijagnostike i opservacije odnosno preventivnog tretmana, u individualni tretman bilo je uključeno 7 maloljetnika a svi su bili muškog spola. Kod svih 7 maloljetnika tretman je počet i završen u 2013. godini. Intenzitet i trajanje tretmana su individualno određeni u zavisnosti od vrste i intenziteta problema u ponašanju. U Izvještaju se navode i teškoće sa kojima se ova institucija suočava, poput nedostatka stručnih kadrova i pomoćnog osoblja, službenog vozila, video nadzora i te problem ulaza u objekat.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK