TUZLARIJE - BILTEN TK

16.04.2014.
Ministri posjetili Muzej istočne Bosne


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof. dr. Mirsad Kunić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Isabegović, sa saradnicima, danas su posjetili JU Muzej istočne Bosne u Tuzli. Posjeta je upriličena radi upoznavanja resornih ministara sa trenutnom situacijom u kojoj se ova ustanova nalazi, kao i radi pronalaženja zajedničkih mogućnosti u rješavanju i saniranju problema u kojima se Muzej nalazi.

Tuzlarije


Ministar Kunić je istakao važnost projekta trajne sanacije i rekonstrukcije cjelokupnog objekta, predložio je da se napravi petogodišnji plan u koji bi se ugradile sve faze rekonstrukcije, te da se plan usvoji kao dokument koji bi obavezivao i buduće vlade kao osnivača, kako bi se po fazama radila rekonstrukcija objekta.

Direktorica Muzeja istočne Bosne Nađa Cvjetinović i viši kustos Vesna Isabegović su se zahvalile na posjeti, te istakle da je izgradnja izložbenog prostora veoma bitna. Nadaju se da će Muzej dobiti sredstva da se sanira dio prostora u kojem bi se vršila jedna od osnovnih funkcija Muzeja, a to je prezentacija kulturno-historijskog nasljeđa Tuzlanskog kantona i Tuzle.

Više od 30.000 eksponata fundusa Muzeja istočne Bosne u Tuzli izloženo je propadanju. Muzej se trenutno nalazi u razrušenim prostorijama nekadašnje Interne bolnice u Tuzli, koje su neuslovne za odlaganje i čuvanje eksponata od historijskog značaja.

Priredio(la): MONKS TK