TUZLARIJE - BILTEN TK

05.06.2008.
Danas u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona
Potpisan Ugovor za izradu Idejnog projekta autoceste Tuzla – Orašje


Svečano je danas bilo u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona. Naime, upriličeno je potpisivanje Ugovora za izradu Idejnog projekta autoceste Tuzla-Orašje. Ugovor su potpisali direktor Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Dizdarević, i u ime Konzorcija koji će raditi Idejni projekat, Abdulah Bašić, dekan RGGF-a u Tuzli.



Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali su: ministar za promet i komunikacije FBiH Nail Šećkanović, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, predsjednik Skupštine TK Amir Fazlić, te brojni drugi gosti.

Autocesta Tuzla – Orašje puno će značiti za Tuzlu i Tuzlanski kanton. Nakon izgradnje autoceste tuzlanska regija će biti bliže Europi u bukvalnom smislu rijeći. Danas je potpisan Ugovor za izradu Idejnog projekta koji podrazumjeva izradu i dvije studije. Prva se odnosi na uticaj na okoliš, a druga na izvodljivost i ekonomsku opravdanost. Idejni projekat za autocestu u dužini od 61 km koštat će 2 350 000 KM uz rok za izradu od 14 mjeseci, a kako se danas moglo čuti, svi su zainteresovani da to bude ranije.

Ministar za promet i komunikacije FBiH Nail Šećkanović rekao je da je ova autocesta u vrhu prioriteta FBiH zajedno sa koridorom 5C. Mreža autocesta i brzih cesta će pomoći FBiH da se integrira unutar BiH kao i van naših granica. Uskoro će biti obavljeni razgovori sa Brčko Distriktom. Dio autoceste, za čiji Idejni projekat je danas potpisan ugovor, prolazi kroz Brčko Distrikt tako da je potrebno naći odgovarajući model finasiranja. Najavljene su dvije mogućnosti usmjeravanja razgovora. Jedna se odnosi na ponudu FBIH da Federacija finasira cijelu autocestu te da poslije s njom i upravlja ili da Brčko Distrikt finasira dio ceste koji prolazi kroz Distrikt.


Abdulah i Dizdarević potpisnici Ugovora


– Ovo je veliki dan za naš fakultet, posao je koji se rijetko dobije i radi, posebno u BiH. Imali smo sreću, dovoljno pameti i mudrosti da sastavimo ekipu koja je dobila ovaj posao. Iskusni timovi iz Slovenije rade s nama. Posao je zahtjevan ali drag, radit ćemo sa zadovoljstvom jer želimo da imamo što prije cestu koja nas vodi u Europu. Želimo da uradimo sve što je u našoj moći da u narednih pet godina ova cesta ugleda svjetlo dana, rekao je Abdulah Zlatko Bašić nakon potpisivanja ugovora.

Svi, danas prisutni potpisivanju Ugovora, izrazili su zadovoljstvo što se konačno krenulo u konkretne aktivnosti na rasterećenju saobraćaja na ulazu/izlazu iz Tuzle i otvaranju prema rijeci Savi.

S.M.