TUZLARIJE - BILTEN TK

16.04.2014.
Pet godina Disciplinskog centra za maloljetnike
Odgojne mjere imaju efekta

Povodom obilježavanja pete godišnjice od osnivanja JU Disciplinski centar za maloljetnike TK, u prostorijama Centra održan je radni sastanak sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona i resornih ministarstava koja pokrivaju ovu oblast. Bila je ovo prilika da se i medijima predstavi rad i postignuti rezultati Ustanove u proteklom periodu kao i planovi za budućnost.

Tuzlarije


Skupština Tuzlanskog kantona je 2009.godine usvojila zakon o osnivanju JU Disciplinski centar za maloljetnike TK. Riječ je o kantonalnoj ustanovi koja se bavi izvršenjem odgojnih sankcija prema maloljetnicima i dijagnostičko-opservacijskim tretmanom mladih koji imaju rizik u ponašanju.

- U periodu od pet godina kroz Disciplinski centar je prošlo 154 maloljetnika. Od tog broja, njih 108 su počinili krivično djelo te su putem nadležnog suda upućeni u naš Centar. Na zahtjev staratelja za individualne tretmane, primili smo ukupno 46 zahtjeva. Stručna lica koja rade u Centru su u proteklom periodu putem projekata i radionica obuhvatili 3.000 maloljetnika i njihovih roditelja, a sve u cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije. Ti projekti su realizovani u saradnji sa MUP-om u školama na području Tuzlanskog kantona – rekao je Denis Husić, vršilac dužnosti direktora JU Disciplinski centar za maloljetnike TK.

Tuzlarije


Početkom 2014.godine usvojen je novi Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Federacije BiH, koji podrazumijeva određene promjene kada je u pitanju boravak maloljetnika u Disciplinskom centru.

- U našem Centru, do sada je najduži period boravka maloljetnika bio 20 dana. Međutim, novim zakonodavstvom, koji stupa na snagu početkom 2015. godine, taj boravak se znatno produžava i trajaće najduže tri mjeseca. Također će se promjeniti naziv institucije i neće se više zvati Disciplinski, nego Odgojni centar – dodao je Husić.

Kada su u pitanju uslovi boravka u Disciplinskom centru, direktor Husic ističe da nisu dovoljno kadrovski spremni da odgovore na sve zadatke koji su postavljeni pred njih. „U našoj instituciji radi pet stručnih lica i deset pripravnika koji su primljeni putem Ministarstva za boračku zaštitu. U ovom trenutku nismo u mogućnosti da se prilagodimo zahtjevima novog zakona, tako da smo pokrenuli niz inicijativa kako bi osigurali određen broj stručnog i pomoćnog osoblja, kako bi ova ustanova mogla nesmetano da radi. Nadam se da će nam resorna ministarstva iskazati podršku, ne deklarativnu, nego pravu, radnu, kako bi Disciplinski centar mogao odgovoriti svojoj ulozi koju ima u ovom društvu“.



Prema riječima Melihe Bijedić, ministrice za rad socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona, Disciplinski centar za maloljetnike je institucija od izuzetnog značaja za Tuzlanski kanton jer je jedina ustanova koja vodi brigu o ovom problemu.

- Značaj ove institucije se ne vidi samo u sankcionisanju maloljetnih prestupnika, nego i u prevenciji, kako poremećaja u ponašanju djece i mladih, tako i u prevenciji maloljetničke delikvencije. Sami rezultati rada, vrlo stručne ekipe koja je zaposlena u ovoj instituciji, se vide u dugoročnom periodu – kazala je Bijedić.

S.P.