TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2014.
Vlada TK - korištenje javnih dobara u 2013. godini
Koncesionari duguju 5 miliona KM


Tuzlarije


Vlada TK prihvatila je Finansijski i Izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2013.godinu. Ovo regulatorno nezavisno tijelo koje vrši ovlaštenja u vezi sa dodjelom koncesija koje su u nadležnosti Kantona u protekloj godini potpisalo je znajačajan broj ugovora o flaširanju voda.

Krajem godine Komisija je uputila dopis svim ministarstvima u Vladi TK i općinama na području Tuzlanskog kantona da dostave potencijalne projekte koji bi se mogli realizovati po nekom od modela javno-privatnog partnerstva. Tako prikupljeni podaci će biti sistematizovani kako bi Komisija u narednim aktivnostima mogla promovisati mogućnosti investiranja privatnog sektora, ali i korištenja predpristupnih fondova Evropske unije, naročito u oblasti energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, saobraćajne infrastrukture i drugih projekata.

U protekloj godini pokazalo se da jedan broj koncesionara neredovno izmiruje obaveze što značajno utiče na ukupne rezultate postignute prilikom ubiranja prihoda po osnovu naknada za koncesije.

U saldu duga na kraju 2013.godine od 5 miliona KM, učestvuje JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, ZD Rudnici uglja „Kreka“ d.o.o. Tuzla sa 3.280.682, 00 KM, što čini 65 % ukupnog duga, JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, ZD RMU „Đurđevik“ d.o.o. Živinice sa 353.000 KM, i RMU „Banovići“ d.d. Banovići sa 888.000 KM.

Neizmirene obaveze po osnovu koncesionih naknada svih ostalih koncesionara u ukupnom dugu učestvuju sa oko 10 %. Komisija za koncesije uspostavila je registar ugovora o koncesijama, a izvodi sa osnovnim podacima (koncesor, koncesionar, predmet koncesije i rok na koji je dodijeljen predmet koncesije) dostupni su na web stranici Vlade Tuzlanskog kantona-regulatorno tijelo-komisija za koncesije, pod imenom „izvodi iz registra koncesija“.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje