TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2014.
Postinvesticijska podrška je bitan faktor daljeg razvoja


U okviru „Aftercare“ programa postinvesticijske podrške privrednim društvima ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Jelena Ilić, sa predstavnicima Agencije za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA), posjetila je jučer dva privredna društva na području Tuzlanskog katona. Ovom pirlikom razgovaralo se o trenutnom stanju u firmama, planovima za budućnosti, poteškoćama s kojim se kompanije susreću u svom poslovanju, te načinima na koje im Vlada Tuzlanskog kantona i FIPA mogu pomoći da te probleme i poteškoće prevaziđu.

Tuzlarije


Cinkarna kvarc je kompanija sa 100% slovenačkim kapitalom u koju je do sada investirano oko 1, 5 miliona KM stranog kapitala. Firma se od 2003. godine uspješno bavi proizvodnjom veoma kvalitetnih praškastih građevinskih materijala na bazi kvarcnog kamena. Danas ima devet mladih novouposlenih radnika, a opredjeljenje je da se u razvoju firme prate savremena tehničko – tehnološka postignuća i saznanja.

„Kapacitet fabrike je 10 tona prizvoda na sat, odnosno 50 tona dnevno, a oko 30% naših proizvoda mi izvozimo na strana tržišta, od čega je najveće tržište u Hrvatskoj. Ono što nas raduje jeste da mi na našim skladištima nemamo lagerovanih proizvoda, odnosno da za ono što proizvodemo bez problema nalazimo i plasman“, istakao je direktor prodaje Adel Bajramović.

Tuzlarije


Firma je trenutno u procesu certificiranja i obezbjeđivanja CE znaka, odnosno standarda, kao i proširenja proizvodnje i širenja proizvodnog asortimana. Nova investicija koja se planira već ove godine jeste uvođenje nove proizvodne linije, a što će rezultirati i potrebom za novih pet radnika po smjeni.

Ono što je danas istaknuto kao najveći problem u poslovanju jeste nelojalna konkurencija, koja na tržište, po znatno nižim cijenama, plasira proizvode sumnjivog kvaliteta, bez adekvatnih atesta i certifikata o kvalitetu, te je sugrerisano da bi se inspekcijski organi više trebali posvetiti kontroli tržišta.

Osim Cinkarne ministrica Ilić posjetila je i kompaniju Velfarma. Ova veledrogerija iz Gračanice spada u prve četiri veledrogerije u Bosni i Hercegovini, a od 2012. godine su dio Oktal Pharma iz Hrvatske, koji je preuzeo čak 70% vlasništva u Velfarmu.

Tuzlarije


Ukupna vrijednost investicije je oko 7 miliona KM. Kako je istaknuto na sastanku, glavni razlog zašto ih je Oktal Pharm kupio su njihove odlične reference, tj. uspješno poslovanje, čime je ova hrvatska kompanija proširila svoje tržište u našu zemlju.

Tuzlarije


Imaju oko 600 kupaca i preko 1000 isporučnih mjesta širom BiH, poslovanje i broj zaposlenih planiraju i prširivati jer očekuju i porast od oko 10% u narednom periodu.

Tuzlarije


„Cilj nam je da se zajednički dodatno angažujemo i to ne samo da pomognemo dolazak novog investitora i realizaciju investicije u lokalnoj zajednici, već i da pružimo značajniju podršku postojećim investitorima u njihovoj namjeri da prošire poslovanje, kako bi novi, ali i postojeći investitori u većoj mjeri pomogli održiv ekonomski razvoj lokalnih zajednica“ istakla je nakon posjeta ministrica Ilić.

Na današnjim sastancima zajednički je zaključeno da iskustva investitora iz realnog sektora trebaju biti važan ulazni faktor prilikom koncipiranja i izrade zakonskih i podzakonskih akata i na taj način stvaranja poslovnog ambijenta i uređenja tržišta.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje